Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Pražané uvidí, jak se v Ostravě z Tří sester staly Kuřačky

Kultura

  14:00
PRAHA - V prostorách Divadla Komedie a Nové scény Národního divadla se od příštího týdne uskuteční přehlídka ostravských činoherních divadel. Akce potrvá do 1. listopadu.

Inscenace Kuřačky, NDM v Ostravě foto: Reprofoto

Soubory Národního divadla moravskoslezského, Divadla Petra Bezruče, Komorní scény Aréna a Divadla loutek Ostrava budou hostovat v prostorách Divadla Komedie a Nové scény Národního divadla.

"Na piazzetě Národního divadla pak bude možné zhlédnout výstavu s názvem Noblesa a syrovost, vystihující vzhled ostravských divadelních scén. Výstava ukáže současnou podobu prostorů, ve kterých se odehrává bohatý divadelní život města Ostravy," uvedla mluvčí pražského magistrátu Andrea Vojkovská.

Legendární polský muzikál v Nohavicově přebásnění

Divadelní přehlídka začne v pátek 26. října. Herci Komorní scény Aréna zahrají inscenaci S nadějí, i bez ní v režii Ivana Krejčího. Divadlo loutek se bude prezentovat legendárním polským muzikálem Malované na skle, který přebásnil písničkář Jaromír Nohavica.

Dvě inscenace připravilo na přehlídku Národní divadlo moravskoslezské, které nejprve uvede hru Kuřačky. Tu pro tamní soubor napsala mladá autorka Anna Saavedra na motivy Čechovových Tří sester. Herci Národního divadla představí i jedno z vrcholných děl Antona Pavloviče Čechova, inscenaci Ivanov.

Dvě hry přiveze do Prahy i Divadlo Petra Bezruče. Diváci se mohou těšit na jevištní podobu kultovního filmu dánského režiséra Thomase Vinterberga Rodinná oslava, v divadelním pojetí nazvanou Rodinná slavnost. Drama líčí oslavu jubilea patriarchy rodu, na kterou se do honosného sídla sjela celá rodina. Poklidný průběh oslavy se změní v okamžiku, kdy nejstarší syn otce obviní ze zneužívání dětí. Přehlídku ostravských divadel pak Bezruči uzavřou hrou Emily Brontëové Na větrné hůrce.

Autoři: ,