Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Muzejní noc nabídne MeetFactory i botanickou zahradu

Kultura

  7:00
PRAHA - Už podeváté otevřou pražská muzea a galerie své dveře lidem v netradičních nočních hodinách. Unikátní akce, během níž organizátoři například vloni zaznamenali téměř 182 000 návštěvnických vstupů, je ojedinělou možností navštívit muzejní a galerijní prostory ve zcela ojedinělé atmosféře.

MeetFactory nedaleko Smíchovského nádraží v Praze foto: Svetlana Fialová

Pražská muzejní noc začne v sobotu 9. června od 19.00 a skončí hodinu po půlnoci. Zapojí se do ní 39 institucí, které zpřístupní 65 objektů.

Tradiční expozice, výstavy a kulturní pamětihodnosti ožijí neobvyklými akcemi. Budou mezi nimi přednášky, koncerty, filmové projekce i soutěže, mnohé z nich budou určeny dětem.

Nováčci muzejní noci

Do Pražské muzejní noci se letos zapojil zatím nejvyšší počet institucí, mezi nováčky jsou například botanická zahrada, Dům národnostních menšin, MeetFactory a Novoměstská radnice.

Idea akce zpřístupnit účastníkům kulturní prostory zdarma je zachována i letos, výjimkou jsou objekty Pražské informační služby a Vyšehradu, kde návštěvníci zaplatí symbolické vstupné.

Opět budou vypraveny autobusy, které zdarma přepraví zájemce na speciálně připravených linkách. Centrálním přestupním bodem bude jako obvykle náměstí Jana Palacha u stanice metra A Staroměstská.

Informační stánky

Informační stany budou umístěny na Václavském náměstí před historickou budovou Národního muzea v pátek 8. června od 12:00 do 19:00 hodin a v sobotu 9. června od 10:00 do 24:00 hodin.

V sobotu bude stan umístěn i na náměstí Jana Palacha. Budou se rozdávat brožurky Pražské muzejní noci s informacemi o zpřístupněných objektech, doprovodných programech, akcích i dopravě.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Pro návštěvníky jsou připraveny webové stránky www.prazskamuzejninoc.cz s informacemi o akci, pro vlastníky chytrých telefonů jsou k dispozici mobilní verze webových stránek.

Akci pořádá Národní muzeum, Dopravní podnik a Asociace muzeí a galerií ČR za finanční podpory ministerstva kultury a magistrátu.

Autoři: ,