Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pražská vražda pro Němce. Televize ARD v Česku natočila kriminálku

Kultura

  8:53
BERLÍN - Po Barceloně, Aténách či Amsterodamu se diváci německé veřejnoprávní televize ARD dostanou na stopu zločinu i v Praze. V první části dvoudílného televizního filmu, který se bude vysílat ve čtvrtek, bude tým vyšetřovatelů v české metropoli řešit případ utopence z Vltavy.
Vražda (ilustrační foto)

Vražda (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Vyšetřovat budou na německých obrazovkách čeští policisté Jan Koller a Klára Majerová, informovala agentura DPA. Tvůrci německých detektivních seriálů si přitom nevybrali Prahu k natáčení poprvé. Například v roce 2002 se tu točil jeden díl Místa činu (Tatort). Nyní ovšem poprvé ztvární němečtí herci i české policisty.

Série kriminálek stanice ARD, která se vysílá od počátku roku 2016, využívá kulis evropských měst. Vraždy i další zločiny se už vyšetřovaly mimo jiné v Barceloně, Curychu, Istanbulu či Lisabonu. Ve čtvrtek se diváci německé televize mohou těšit na křivolaké uličky, Karlův most i záběry z pražské pivnice.

Zemřel německý herec Götz George, známý jako ‚tvrdý‘ komisař Schimanski

Do Prahy se v prvním dílu seriálu Pražská kriminálka (Prager-Krimi) nazvaném Wasserleiche (Utopenec) vydává vyšetřovatel berlínské kriminálky Jan Koller, který je původem Čech. V seriálu jej ztvárnil švýcarský herec Roeland Wiesnekker, který si už dříve zahrál i v několika dílech asi nejznámější německé kriminální série Místo činu (Tatort).

V Praze má Koller, který tíhne k umění, především hereckému, řešit případ smrti svého bývalého kolegy, jehož tělo bylo vytaženo z Vltavy. Ukáže se přitom, že utonulý pracoval na vyšetřování případu falšování uměleckých předmětů a zřejmě byl zkorumpovaný.

Při pátrání po vrahovi pomáhá Kollerovi, který nemá na své rodné město zrovna dobré vzpomínky, česká policistka Klára Majerová, již ztvárnila německá herečka Gabriela Maria Schmeideová. I ona už si v minulosti zahrála v několika kriminálkách. Policistku Kláru přitom právě degradovali na pochůzkářku a do týmu s komisařem z Berlína se dostala jen díky svým znalostem němčiny.

Skrývá se vrah mezi českými umělci?

Po vyřešení zapeklitého případu, které jej zavede mimo jiné do pražského uměleckého prostředí, se Koller chce vrátit rychle do Berlína, na scénu se ale dostává jeho otec a policista se náhle stává sám podezřelým z vraždy, popsala DPA děj prvního dílu seriálu. Dalším osudům Jana Kollera je věnována druhá část s názvem Das kalte Tod (Chladná smrt).

Kriminální vyšetřování doprovází v sérii scény z nočních ulic českého hlavního města, nechybí Václavské náměstí, Karlův most či okružní jízda historickou tramvají. Režisér Nicolai Rohde v Praze natáčel na konci loňského roku. Podle DPA se v minisérii objeví řada „melancholických obrazů, které se k Praze dobře hodí“.

Autor: