130 let
Národní technické muzeum bude dějištěm koncertu Pražského jara

Národní technické muzeum bude dějištěm koncertu Pražského jara | foto: archiv MAFRA

Pražské jaro letos opět zavítá do Technického muzea

Kultura
  •   15:00
PRAHA - Letošní festival Pražské jaro bude klást důraz na francouzskou hudbu a návštěvníkům opět nabídne vystoupení v nezvyklých prostorách. Festival se uskuteční od 12. května do 2. června.

Například v dopravní hale Národního technického muzea vystoupí soubor Schola Gregoriana Pragensis. Poprvé v historii festivalu se zahajovacího koncertu se Smetanovou Mou vlastí ujme Filharmonický orchestr francouzského rozhlasu.

Schola Gregoriana Pragensis se mezi exponáty technického muzea ve svých charakteristických hábitech představí 20. května. Základem koncertu s názvem Člověk putující budou gregoriánské chorály. "Pokusíme se přenést mediální zpěvy do prostředí technických artefaktů a poukázat na to, že geniální mozek člověka nelze oddělit od tajemství jeho duše," uvedl vedoucí souboru David Eben. Vystoupení souboru Schola Gregoriana Pragensis bude kombinováno s mluvenými vstupy Ebenova bratra Marka.

Koncert naváže na loňský ročník Pražského jara, kdy na stejném místě místě Agon Orchestra pod vedením Petra Kofroně připomněl 100. výročí narození a zároveň 20. výročí úmrtí průkopníka nové hudby a estetiky Johna Cage.

Přijede Garrick Ohlsson

Mezi významnými hosty 68. ročníku Pražského jara bude také americký klavírista Garrick Ohlsson, který v dubnu oslaví pětasedmdesáté narozeniny a jehož recitál v pražském Rudolfinu je na programu 26. května.

Garrick Ohlsson

Programová linie letošního Pražského jara s důrazem na francouzskou hudbu se odrazí také v programu Ostravské bandy. Těleso specializující se na interpretaci soudobé hudby zahraje 31. května v Divadle Archa se sólistou, kterým bude belgický klavírista Daan Vandewalle.

Součástí Pražského jara bude 65. ročník soutěže v oborech lesní roh a varhany. Pro lesní roh přijala komise 59 soutěžících a pro varhany 42 soutěžících z desítek zemí celého světa.

Autor: ČTK