Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Pražské jaro nechce soupeřit o granty s 'paní Novákovou'

Kultura

  16:00
PRAHA - Asociace hudebních festivalů České republiky, mezi jejíž členy patří Pražské jaro, Smetanova Litomyšl či Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, žádá změnu současného grantového systému ministerstva kultury.

Herec John Malkovich na Pražském jaru 2011 foto: MAFRA - Dan Materna

Oč se bojuje?

Ministerstvo kultury letos udělí oblasti živého umění granty ve výši 91 milionů korun. Na hudbu půjde skoro 50 milionů korun, mezi festivaly dostalo podporu deset z 22 přehlídek. Ministerstvo letos prostředky na granty navýšilo po protestech části kulturní obce. Loni touto cestou dostaly divadelní, taneční, hudební a výtvarné projekty po navýšení 139 milionů korun.

V protestní nótě zaslané ministryni Aleně Hanákové mimo jiné píší, že "se nejedná o racionální systém splňující ekonomické a společenské požadavky".

"Napadáme systém jako takový, protože směšuje nesrovnatelné. Je přibližně takový, že paní Nováková z nějakého zámku žádá o podporu dvou koncertů, které nikdy nikdo neviděl, a vedle toho stojí Pražské jaro nebo jiný významný festival," řekl prezident Asociace hudebních festivalů Jaromír Boháč.

Pro jednání s vedením ministerstva mají zástupci AHF připravenou modifikaci již existujícího systému podpory symfonických orchestrů a divadel. "Jsou mimo grantový systém a nesoutěží s amatéry. Mají kritéria, podle kterých se hodnotí počet koncertů nebo míra ekonomické samostatnosti," uvedl Boháč.

Festivaly se státu vyplatí

Už před druhým kolem jednání grantové komise vyjádřila AHF nespokojenost se systémem udělování dotací a odeslala svůj návrh, který reflektoval velikost a dobu trvání festivalu, velikost rozpočtu, financování a další kritéria. "Je to důležitější, než jestli na festivalu vystoupí Pavel Haas Quartet nebo Kociánovo kvarteto, protože těžko změříme, kdo hraje lépe a kdo hůře," sdělil Boháč.

Studie ekonomického dopadu AHF podle něj prokázala, že hudební festivaly mají nejen přínosy společenské a umělecké, ale také ekonomické. Průzkum mezi platícími návštěvníky, kterých bylo v roce 2011 přes 46 tisíc, ukázal, že zde lidé utratili v souvislosti s návštěvou festivalů AHF ČR více než 104 milionů korun. Díky festivalům přiteklo do centrálních rozpočtů téměř 60 milionů korun.

"Chtěli jsme prokázat, že festivaly nejsou černou dírou, ale odevzdáváme na daních více, než kolik stát investuje do festivalu," zdůraznil Boháč s tím, že pořadatelé velkých festivalů klasické hudby nejsou spokojeni s tím, jak se k nim stát zastoupený ministerstvem chová.

Ministerstvo dlouhodobě argumentuje tím, že na získání grantu si žadatelé nemohou činit nárok a pravidlo, že získání grantu v jednom roce zaručuje jeho zisk i příště, neplatí.

Autor: