Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Pražské jaro zamíří do banky a na Kampu

Kultura

  13:25
PRAHA - Festival Pražské jaro dnes nabídne svým posluchačům skutečné "hudební lahůdky". Po pondělním večeru s pěvkyní Dagmar Peckovou se v Museu Kampa uskuteční druhý koncert, na němž bude uctěna atonalita a abstrakce. Atraktivní projekt o druhé vídeňské škole v čele se skladatelem Arnoldem Schönbergem přesahuje k výtvarnému umění počátku 20. století.

Anna Maria Pammer přijíždí na Pražské jaro foto: Reprofoto

Vedle Schönbergovy známé Zjasněné noci a v podání sopranistky Anny Marie Pammerové ve výběru raných písní, uvedených před 100 lety v Mnichově, zazní Mahlerův Klavírní kvartet a moll a kvartetní Pomalá věta Antona Weberna. V muzeu se navíc pořádá k tomuto tématu do konce července ojedinělá výstava.

Posledním koncertem tohoto ročníku v sále České národní banky bude komorní vystoupení renomovaného souboru Quarneri Trio Prague, které působí na mezinárodní hudební scéně už čtvrt století. Představí se s třemi klavírními trii od Beethovena a Mendelssohna-Bartholdyho. Ansámbl také v květnu vydal CD s tvorbou klasicistního skladatele Antonína Rejchy.

Poslední vstupenky k dostátní

Do konce 66. ročníku festivalu zbývají čtyři dny, vstupenky jsou k dostání již jen na dva scénické koncerty moderní miniopery souboru Hilliard Ensemble a koncert Mladé generace pěvců Národního divadla. Pár zbylých vstupenek je k dispozici i na Pekelnou komedii se slavným hercem Johnem Malkovichem.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...