Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Pražské jaro změní českou metropoli v New Orleans

Kultura

  11:15
PRAHA - V úvodní den mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro se na Staroměstském náměstí představí skupina Brass Band Prague, která připomene hudební atmosféru New Orleans.

Jazzman Lee Andrew Davison foto: leeandrewdavison.com - Stanislav Chlup

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro, jehož 67. ročník se koná od 12. května do 3. června, nabízí vedle klasické hudby také jazz. Skupina Brass Band Prague, která na Staroměstském náměstí 12. května připomene hudební atmosféru New Orleans, vystoupí pro veřejnost zdarma. Akce se koná také jako součást Pražského maratonu.

S Brass Band Prague, kapelou sestavenou z předních pražských hudebníků, vystoupí americký zpěvák Lee Andrew Davison, který od roku 1991 žije v Praze, kde spolupracuje s mnoha muzikanty z okruhu jazzové scény.

Na loňském ročníku Pražského jara jazzovou scénu zastupoval mladý varhaník Ondřej Pivec. Český varhaník žijící a působící v New Yorku vystoupil se svým Organic Quartetem. "Velmi si cením možnosti hrát na festivalu spojovaném především s klasickou hudbou. Mísení stylů a žánrová nevyhraněnost jsou podle mne dnes v umění velmi důležité faktory," komentoval svoji účast. Jazz na Pražském jaru nechyběl ani v roce 2010, kdy zde vystoupila americká jazzová hvězda Dianne Reevesová a její přátelé.

Letošní odpolední koncert Brass Band Prague na Staroměstském náměstí bude 12. května první akcí 67. ročníku hudebního festivalu Pražské jaro. Večer pak festival zahájí Česká filharmonie. Povede ji Vasilij Petrenko, současný šéf Královského liverpoolského filharmonického orchestru.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!