Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Pražské Výstaviště aplaudovalo kabaretnímu punku Green Day

Kultura

PRAHA - Ohňostroj zakončil na pražském Výstavišti tříhodinové vystoupení punkrockových hvězd Green Day. Koncert slavného amerického tria přinesl světelné i pyrotechnické efekty, hity z posledních desek, citace písní kolegů i show připomínající místy kabaret.

Green Day v Praze. Zpěvák a kytarista Billie Joe Armstrong. foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Koncert před natěšeným mnohatisícovým davem začal pyrotechnickými efekty.

Green Day v Praze. Fanoušci.

"Ahoj, Praho, jste připraveni?" přivítal publikum z pódia s promítaným obrazem velkoměsta za zády zpěvák Billie Joe Armstrong. Už při prvních skladbách, jako například Know Your Enemy z posledního alba 21st Century Breakdown, se diváci dali do tance a do zpěvu.

Armstrong si zatančil s fanynkou
Velké pódium připomínající svými parametry to, které nedávno využila kapela Metallica na festivalu Sonisphere, umožnilo divákům ze všech míst areálu sledovat hudebníky. K zážitku přítomných přispívaly dvě velkoplošné obrazovky i obrovská LED stěna.

Posluchači se dočkali hitů jako American Idiot, Wake Me Up, When September Ends, Boulevard Of Broken Dreams či 21 Guns. Green Day připravili třem vybraným divákům z publika nezapomenutelný zážitek, když si s jednou fanynkou zpěvák Armstrong zatančil a dalším pozvaným na pódium zapůjčil kytaru i baskytaru. Připomněl tím manýry rockových celebrit, mezi které se Green Day dostali z punkových klubů.

Punkovou nabroušenost více než hudba občas připomněly některé politicky a protiválečně zaměřené texty. "Jsem tady kvůli dceři, koncert se mi moc nelíbí, je prostě známá věc, že levičáci obvykle neumí hrát," řekl houslista skupiny Čechomor Karel Holas. Většina nadšených diváků však jeho názor nesdílela.

Kabaret
Vedle svých hitů Green Day v průběhu večera citovali i známé skladby svých kolegů Black Sabbath, AC/DC, Beatles či Rolling Stones. V punkový kabaret se změnila část druhé poloviny show, kdy si bubeník Tré Cool oblečený do ženských šatů prohodil místo se zpěvákem Armstrong a baskytarista Mike Dirnt se ozdobil různými maškarními doplňky.

Podle pořadatelů bylo v hledišti přes 14.000 diváků, mezi nimi mnoho rodičů s nezletilými dětmi. Přijela i skupina fanoušků z Polska, která nápisem na transparentu zvala kapelu na koncert k našim severním sousedům. Mnozí posluchači přicházeli v průběhu večera a ti, kteří si nepořídili vstupenky, sledovali dění na Výstavišti za plotem.

Zpronevěra punku?
Řízná hudba zněla areálem Výstaviště již od podvečera. Jako předkapely se totiž představily kanadská punkrocková skupina Billy Talent a tuzemští The Pooh.

Trojice kalifornských muzikantů Green Day se dala dohromady koncem 80. let.

Debutové album 1039/Smoothed Out Slappy Hours vydali Green Day v roce 1990, poté nahradil původního bubeníka nynější Tré Cool. Slávu kapele přineslo až v roce 1994 její třetí album Dookie, jen v USA se ho prodalo deset milionů kopií. Po vydání alba American Idiot v roce 2004 se kapela bránila nařčení části radikálních fanoušků, že skupina opustila po svém komerčním úspěchu punkovou dráhu a tomuto žánru se zpronevěřila.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...