Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Úředníci: Obrazy z lidského popela jsou přestupek. Byl to můj záměr, říká Týc

Kultura

  17:33
PRAHA - UVNITŘ DOKUMENT A ROZHOVOR. 'Úřady se chytly na vábničku,' míní Roman Týc, jehož loňskou výstavu obrazů z lidského popela považuje pražský magistrát za přestupek.

Výtvarník Roman Týc opustil 24. března pankráckou věznici foto: ČTK

„Můj záměr opravdu nebylo šokovat, ale prostě upozornit na něco, co šokující opravdu je. A to je, že část ostatků, která se nevejde do urny, se prostě vyváží na skládku,“ napsal serveru Lidovky.cz Roman Týc.

Minulý týden mu totiž z pražského magistrátu přišla obsílka kvůli loňské výstavě Vykradač hrobů.

VÍCE ČTĚTE ZDE:

Úřad se totiž domnívá, že se umělec dopustil přestupku, protože nakládal „s lidskými ostatky způsobem dotýkajícím se důstojnosti zemřelého nebo mravního cítění pozůstalých a veřejnosti.“

Oznámení o zahájení přestupkového řízení pro Davida Honse alias Romana Týce
Oznámení o zahájení přestupkového řízení pro Davida Honse alias Romana Týce

Oznámení o zahájení přestupkového řízení (klikněte pro zvětšení)

Nechtěl jsem šokovat, šokující je chování společnosti

Lidovky.cz: Jak vnímáte krok magistrátu, který vaše nakládání s popelem zesnulých klasifikoval jako přestupek?
Samotné vyjádření magistrátu, je jen potvrzením toho, v jakých hodnotových paradoxech žijeme. Stručně je to shrnuto ve větě: "... se dopustil přestupku tím, že vytvořil 19 obrazů z popela, který vybral z kontejneru na odpadky, čímž porušil zákon o pohřebnictví, neboť přestupku se dopustí ten, kdo zachází s lidskými pozůstatky způsobem dotýkajícím se důstojnosti zemřelého, nebo mravního cítění pozůstalých a veřejnosti".

Můj záměr opravdu nebylo šokovat, ale prostě upozornit na něco, co šokující opravdu je. A to je, že část ostatků, která se nevejde do urny, se prostě vyváží na skládku. Přitom sám fakt, jak systém nakládá s našimi ostatky, jen potvrzuje to, jak jedince vnímá – jako materiál.

Lidovky.cz: Výstava vyvolala společenskou diskuzi, považujete tedy projekt za úspěšný?
Pokud znáte způsob práce můj a vlastně i skupiny Ztohoven, tak každý projekt je vlastně takovým impulsem, který má "cosi" rozhýbat, takže tímto považuji projekt za zdařilý. Ona výstava byla jen zástupnou formou, jakousi vábničkou na úřady, díky níž společně s následnou medializací se problému musejí pod dohledem veřejnosti věnovat.

Lidovky.cz: Tušil jste, jaké potíže se zákonem vám může výstava přinést?
To že se "něco hýbe" jsem věděl už v momentě, kdy se výstava konala. Protože hodinu před vernisáží tam byla paní z kriminálky, která se vyptávala a díla si fotila. Po Novém roce jsem byl u výslechu, kde jsem spolupracoval.

Lidovky.cz: Další vězení vás kvůli projektu Vykradač hrobů ale nečeká...
Nikdy nepřemýšlím nad tím, jak by můj projekt mohl dopadnout, ale přiznám se, že nejhůř pro mě ale i pro nás všechny by bylo, kdyby se o téma nezajímal systém vůbec. Čímž chci říci – čím houšť, tím lépe.

V březnu si Týc odpykal měsíční trest za nezaplacení pokuty 60 000 za vyměněná sklíčka na pražských semaforech. Ještě před nástupem do vězení byl obviněn z napadení strážníka.

Vlastním jménem David Hons (původně David Brudňák) patří mezi zakládající členy umělecké skupiny Ztohoven, která se věnuje především umění ve veřejném prostoru. Známá je zejména simulovaným atomovým výbuchem odvysílaným v roce 2007 v České televizi nebo projektem Občan K. při kterém si členové skupiny pozměnili na občanských průkazech své fotografie.

Grave Robber – Vykradač hrobů

Kontroverzní umělec vystavil v září loňského roku v pražské galerii Dvorak Sec Contemporary své obrazy, které údajně vytvořil z popela mrtvých. Podle něj totiž ostatky zesnulých končí často bez piety na skládkách jako přebytky z krematorií.

Výtvarník Roman Týc zahájí 27. září večer v galerii Dvorak Sec Contemporary v Praze výstavu obrazů, které vytvořil z popela zesnulých.

Ředitel pražského Pohřebního ústavu Julius Mlčoch to tehdy ostře odmítl. „Zákon jednoznačně říká, co se děje se zpopelněnými ostatky. Není možné, aby se to vyhodilo někde na skládku,“ hájil se Mlčoch. ČTĚTE VÍCE