Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Precizní balet s čínskými meči. Hraná Mulan se představuje v první ukázce

Kultura

  15:00
Snímek Mulan je další v sérii hraných předělávek klasických pohádek studia Disney. Film podle ukázky sází hlavně na bojová umění a akční podívanou, která ze snímku nejspíše učiní „temnější“ podívanou, než byl její kreslený předchůdce. Čeští diváci se Mulan dočkají 26. března 2020.

Neohrožená Mulan (Yifei Liuová). Snímek Mulan (2020). Režie: Niky Caroová. foto: DISNEY

Animovaný snímek Legenda o Mulan z roku 1998 vyprávěl příběh titulární dívky, která předstírala, že je muž. V řadách čínské armády, kde byla jinak přítomnost ženy trestána smrtí, pak bojuje s mongolskými nájezdníky. Všechno samozřejmě po vzoru filmů od Disneyho končí tím nejlepším možným způsobem. 

Neohrožená Mulan (Yifei Liuová). Snímek Mulan (2020). Režie: Niky Caroová.
Čajový obřad. Snímek Mulan (2020). Režie: Niky Caroová.

Hrané verzi se ale nevyhnuly určité změny. Pryč je kapitán Li Shang, který v původní Mulan vojáky cvičil a do kterého se dívka v převlečení za muže zamilovala. Na jeho místo nastoupil obyčejný voják Chen Hongui (Yoson An). 

V hlavní roli neohrožená dívky se představí herečka Yifei Liuová (Krvavé císařství, Zakázané království). Samotného čínského císaře si zahrála akční legenda Jet Li (Polibek draka, Expendables: Postradatelní). Snímek režíruje novozélandská režisérka Niky Caroová (Úkryt v Zoo, Pán Velryb). Právě na snímku Úkryt v Zoo, který se natáčel i v České republice, spolupracovala s celou řadou českých herců včetně Martina Hofmanna nebo Arnošta Goldflama.