130 let

Světelná síť Janet Echelman. | foto: Signal Festival. Janus van den Eijnden

Před Rudolfinem se bude čtyři dny vznášet světelná síť

Kultura
  •   6:00
PRAHA - V rámci blížícího se videomappingového festivalu Signal přiveze jedno ze svých velkolepých světelných děl do Prahy i americká umělkyně Janet Echelman. Téměř tunová síť, vytvořená ze speciálních vláken, které jsou využívány pro výrobu skafandrů, se bude vznášet od 15. do 18. října před Rudolfinem. Její síťové sochy, které reagující na přírodní živly - vítr, vodu i sluneční paprsky, byly v letošním roce instalovány i v Londýně, Bostonu či Seatlu.

Návštěvníci Signal festivalu budou mít v polovině října možnost spatřit na Palachově náměstí v Praze monumentální síťovou konstrukci, jejíž koncept je inspirován zemskými jevy a přírodními silami. Konkrétní podoba sochy, levitující nad hlavami lidí, je vytvarována na základě dat o různých výškách vln Tsunami napříč oceánem, které vzniklo kvůli zemětřesení v Chile v roce 2010. Díky ultralehkým vláknům, patnáctkrát silnějších než ocel, může být veškerá konstrukce připevněná k místním budovám a architektonickým prvkům, aniž by je poničila, a ozvláštňovat tak veřejný městský prostor.

zdroj: www.youtube.com

Co dalšího bude k vidění na festivalu Signal (15.-18.10.):

  • Kupole velikosti pětipatrového domu s interiérovou projekcí na Klárově
  • Videomapping na kostel sv. Ludmily na náměstí Míru, Palác Kinských na Staroměstském náměstí či 3D videomapping na Letohrádek Kinských na Smíchově
  • Interaktivní světelný tunel v podzemí bývalého pomníku Stalin
  • Tváře návštěvníků promítané na Šítkovskou věž u Mánesu
  • Petřínská rozhledna jako mořská medúza

Signal Festival.

Díla Janet Echelman byla už součástí několika kulturních událostí a visela ve světových metropolích včetně New Yorku , Londýna či Sydney. Jedna ze sítí se také stala rekvizitou pro taneční představení Stuttgartského baletu, kde sloužila jako kostým, kulisa i prodloužení lidského těla. Sytě červená svítící skulptura byla využita také při osvětlování Richmondského areálu zimních olympijských her ve Vancouveru a další našla své stálé umístění na obloze v Seatlu, kde má vyjadřovat hodnoty nadace Billa a Melindy Gatesových, podporující vzdělání a zdravotní prevenci.

Světelná síť Janet Echelman.
Světelná síť Janet Echelman v rámci tanečního představení Stuttgartského baletu.

Janet Echelman vystudovala čínskou kaligrafii a malbu, poté experimentovala na Bali, kde současné malířské umění využívala ve spolupráci s tradičními textilními metodami. Po pětiletém pobytu se jako profesorka vrátila na Harvardskou univerzitu, odkud později odešla zpět do světa umělecké tvorby. K síťovým projektům ji inspirovaly sít indonéských rybářů. Od roku 2004 spolupracuje s týmem inženýrů na tvorbě speciálního softwaru, který jejím síťovým skulpturám vdechuje život a barevné efekty.

Autor: Lidovky.cz