Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Předvečer United Islands, bodovala kapela Russkaja

Kultura

  22:58
PRAHA - Rozjuchaná show rakouské kapely Russkaja zakončila na hlavní scéně na Střeleckém ostrově v Praze páteční program festivalu United Islands, jehož osmý ročník se koná do 25. června na ostrovech na Vltavě a v centru Prahy.

United Islands 2011 foto: Reprofoto

Stovky lidí pod pódiem rozhýbala nakažlivě rytmická ska hudba kapely s ruskými kořeny, která předvedla hodinové vystoupení ve stylu názvu svého alba Kasatchok Superstar.

Publikum zejména mladší generace se bavilo energickým vstoupením, při němž Russkaja s charismatickým zpěvákem ruského původu Georgiem Alexandrowitschem Makazariou zaujala i osobitými texty v ruštině proloženými anglickými a německými výrazy.

FESTIVAL UNITED ISLANDS

V dalším programu mimo jiné zaujala portugalská čtveřice Deolinda, objev britské kytarové indie scény Archie Bronson Outfit či na scéně na Kampě kytarista a zpěvák Lorenzo "Logie" Meachum a jeho jižanské blues.

"Zatím jde vše bez větších problémů, pouze zástupce z polské scény Mitch & Mitch, kteří své sobotní vystoupení odřekli z rodinných důvodů, nahradí jejich krajané Dick for Dick," řekl dramaturg festivalu David Gaydečka.

Program na hlavní scéně zahájilo hudební uskupení The Tap Tap založené ze studentů Jedličkova ústavu. Koncertu kapely vozíčkářů rozdělené na dvě základní skupiny, sólisty a sboristy, přihlíželo několik stovek diváků. Kapela dirigovaná zakladatelem zakladatelem a kapelníkem The Tap Tap Šimonem Ornestem zahrála roztancovala část publika osobitými úpravami hitu Ivana Mládka Dáša jedla cukroví nebo skladby My Friends od Monkey Business. Zazněla i skladba Řiditel autobusu, který pojednává o potížích postiženého bubeníka The Tap Tap Marka Valenty při cestování městskou hromadnou dopravou.

Na festivalu se má představit přes 150 hudebních projektů. Pro vystoupení je připraveno devět scén o více než 60.000 metrech čtverečních na ostrovech na Vltavě a v centru Prahy. Akce nabízí zdarma vedle hudby i doprovodný program jako kino, divadlo nebo literární scénu.

Stejně jako loni se diváci mohou zakoupením takzvaného partner passu za symbolických sto korun zapojit do podpory festivalu. Letošní dvojnásobná návštěvnost festivalového webu prý naznačuje vyšší diváckou účast na United Islands než loni, kdy na festival podle pořadatelů zavítalo kolem 30.000 lidí.

TRAMVAJÍ NA KONCERT

V předvečer festivalu 23. června akce návštěvníkům 20 pražských klubů poskytla koncerty mladých českých kapel napříč hudebními žánry. Velký zájem v sobotním programu budí večerní vystoupení ve své vlasti zakázaného kubánského hudebníka Gorkiho Aguilu, frontmana kapely Porno Para Ricardo, jejímž třem dalším členům kubánské úřady nedovolili vycestovat na festival do České republiky. Aguila vystoupí s hostujícími českými muzikanty ze skupiny Alaverdi.

Pořadatelé pravděpodobně dnešní koncert Aguily a Alaverdi promění v happening urgující odpověď kubánského prezidenta na jejich dopis zaslaný kubánskému prezidentovi Raúlovi Castrovi, v němž ho žádají, aby vycestování trojice hudebníků povolil.

Nezapomeňte na letní festivaly

Klára Vytisková a Toxique

Lidovky.cz pro vás připravily speciální nabídku letních festivalů. Podívejte se na přehlednou časovou osu se základními informacemi o akcích v Česku.

Více informací najdete ZDE.

Na Slovanském ostrově nově vyroste Reflex stage, která připomene legendární postavu české historie Jiřího Voskovce. Jeho dílo přiblíží netradiční verze písniček Osvobozeného divadla. Přesně 30 let od smrti poloviny nezapomenutelného dua Voskovec + Werich přijali pozvání Marie Rottrová, Aneta Langerová, Miroslav Žbirka, Václav Havelka, Jana Šteflíčková a další, kteří zazpívají s bigbandem Konzervatoře Jaroslava Ježka.

Autoři: ,