Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Preislerovy Tři dívky v lese se v aukci vydražily za osm milionů korun

Kultura

  18:35
PRAHA - Obraz Jana Preislera Tři dívky v lese se v neděli v Praze vydražil za 6,5 milionu korun, s aukční přirážkou nová majitelka za dílo zaplatí přes osm milionů korun. Sdělil to Albert Trnka z aukční síně European Arts, která dražbu pořádala. Podle něj je to druhý nejvýše prodaný obraz od Jana Preislera v historii aukcí.

Obraz Jana Preislera Tři dívky v lese foto: ČTK

V nedělní dražbě se dále prodalo osm děl za cenu vyšší než milion korun, celkem sběratelé utratili přes 48 milionů korun.

Preislerův obraz Tři dívky v lese, jehož dražba začínala na 5,8 milionu korun, podle pořadatelů aukce významně obohacuje a rozšiřuje poznání Preislerova díla. Jde o variantu k rozměrnému stejnojmennému obrazu, který byl v roce 1913 prodán z mnichovské výstavy do Státní galerie v Římě a je znám pouze z černobílé reprodukce v Preislerově monografii od Antonína Matějčka z roku 1850.

Ladův obraz Hon na návsi se v aukci prodal za 1,3 milionu korun

Obraz téhož námětu, ale menšího formátu, má ve svých sbírkách Národní galerie. Je momentálně součástí stálé expozice ve Veletržním paláci, vyznačuje se více skicovitým provedením a trojici dívek na něm doplňují dvě mužské postavy na koních v pozadí.

„Objevné secesní dílo Jana Preislera získala dražitelka na sále po napínavém souboji se zájemcem na telefonu za 6,5 milionu korun. S aukční přirážkou za obraz zaplatí přesně 8,073 000 korun,“ uvedl Trnka.

Mimořádným dílem v aukci byl také obraz Kamila Lhotáka Pyramidy s nevšedním formátem 38 krát 125 centimetrů. Nový majitel ho získal za 3,6 milionu korun.

Další významnou položkou v aukci byl obraz Pardáli (Poisses) znovuobjeveného malíře s českými kořeny Františka Zdeňka Eberla, který přes 20 let žil a úspěšně tvořil v Paříži. Nový majitel ho získal za vyvolávací cenu 1,65 milionu korun. Z dalších obrazů se Kytice ve džbánu Václava Špály vydražila za 1,7 milionů korun a Ulice v Paříži (Boulevard Italien) Jana Šafaříka za 1,5 milionu korun. Za více než milion se dražila také díla světového umění v aukci. Krajina francouzského impresionisty Eugena Boudina Riviere morte a Deauville vystoupala z 1,5 milionu na 1,65 milionu korun a na 1,7 milionu korun skončil souboj dražitelů o obraz dalšího francouzského umělce, Maurice Utrilla, Paysage a Lucenay.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!