Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Přejmenovali slavné obrazy podle lidí tmavé pleti. Muzeum Orsay láká na netradiční výstavu

Kultura

  18:00
PAŘÍŽ - Slavná umělecká galerie, pařížské Muzeum Orsay (Musée d'Orsay), hostí novou výstavu zaměřenou na lidi jiných ras na slavných obrazech. Kurátoři vyhledali jména Afričanů a Asiatů v dílech Moneta, Maneta nebo Picassa. Slavné obrazy pak pojmenovali jejich jmény.

Olympia od Édouarda Maneta? Ne, to je obraz Laure, pojmenovaný podle služky tmavé pleti. Výstava v Muzeu Orsay přejmenovává obrazy. foto: Wikimedia Commons

Rozsáhlá výstava Černí modelé: od Géricaulta po Matisse (Le modèle noir de Géricault à Matisse) otevírá v Muzeu Orsay v úterý 26. března. Připomíná a zvýrazňuje osoby jiných ras na obrazech slavných malířů. Hlavně těch, kteří se řadili k impresionismu. Výstava se věnuje době od roku 1848 (kdy Francie zakázala otroctví) do roku 1950. Kurátoři zdánlivě normální tematické výstavy se ale rozhodli pro netradiční krok.  

Výjimečná výstava míří do Prahy. Ze strany egyptské vlády jde o projev uznání, říká egyptolog Bárta

Obraz Olympia od Édouarda Maneta zobrazuje nahou ženu Victorinu Muenetovou, která často stávala Manetovi modelem. Známý akt byl ale pro účel výstavy přejmenován na Laure. Proč? Laure je totiž jméno africké služebné, která na obrazu stojí hned vedle nahého modelu. A tak je to na výstavě s každým obrazem - bylo jim odejmuto původní jméno a nahrazeno jménem postavy jiné barvy pleti, která na něm vystupuje. V některých případech museli kurátoři dlouho pátrat, aby zjistili totožnost namalované osoby. Jindy to bylo mnohem jednoduší, jako je případ právě Laure. Ta se objevovala hned na několika Manetových obrazech a její totožnost byla veřejná.

Podle americké vědkyně a kurátorky Denise Morellové výstava poukazuje na to, do jaké míry hráli lidé jiné barvy pleti důležitou úlohu ve vzniku moderního umění v jeho samotné pařížské kolébce. Sami tito aktéři byli ale historií upozadění. Jejich samotná existence byla dlouhou dobu skrytá za rasismem a rasistickými narážkami. Výstava je chce návštěvníkům znovu připomenout.

Výstava v Muzeum Orsay potrvá až do 21. července.