Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Překvapivě křehcí „Redhoti“

Kultura

  10:22
PRAHA - Nové dvojalbum kalifornských Red Hot Chili Peppers Stadium Arcadium vychází až 8. května, v rádiích už je ale slyšet singl Dani California. Všech 28 skladeb včera vydavatel poprvé představil českým médiím.

zpěvák Anthony Kiedis foto: JACQUES DEMARTHONAFP

Albová novinka složená z disků Jupiter a Mars vznikla v produkci věhlasného Ricka Rubina, který je podepsaný pod nejúspěšnějším albem Red Hot Chili Peppers, deskou Blood Sugar Sex Magik. S novými nahrávkami přichází kapela po čtyřech letech od vydání prozatím poslední desky By The Way.

Basista Flea, zpěvák Anthony Kiedis, kytarista John Frusciante a bubeník Chad Smith tentokrát napsali a natočili v Rubinově studiu téměř čtyři desítky písní, ačkoliv původně jich mělo být na připravovaném albu pouhých třináct. Napsat a nahrát Stadium Arcadium trvalo kapele nejdéle ze všech jejich desek. Členové Red Hot Chili Peppers uznávají, že i to byl důvod, proč spolu vlastně byli nuceni dlouhodobě dobře vycházet.

Radost z dysfunkce
Autorskou plodnost přičítá kytarista Fruscinante šťastnému období, kterým kapela prochází. Jak řekl rockovému magazínu Spin zpěvák a textař Kiedis, dvojalbum sice jako předchozí desky objevuje temné a zločinné stránky domovského Los Angeles, ovšem v žádném případě nejde o pohled odsuzující. „Celé je o radosti z dysfunkce,“ dodal Kiedis.

První dojem z poslechu jeho slova potvrzuje. Překvapením nejspíš bude, jak je nové album vzdušné a místy téměř křehké, všechny písničky by se daly zahrát s akustickou kytarou. Singl Dani California, který už hraje v rádiích, tu vlastně patří k nejtvrdším kouskům. Celkově vzato působí většina skladeb stále víc prosluněným dojmem, vícehlasy se Red Hot Chili Peppers stále víc blíží svým starším krajanům z Beach Boys. Jako kdyby rozsáhlým projektem s písněmi delších stopáží, kytarovými sóly a téměř psychedelickými plochami říkali posluchačům: Jestli máte naši muziku rádi, uděláte si na ni čas.

Album vyjde také ve speciální limitované edici. Obsahuje kromě dvou CD a osmadvacetistránkového bookletu také bonusové DVD s videoklipem, dokumentem o jeho natáčení a rozhovory se členy kapely. Po vydání desky se skupina vydá na velké světové turné. Při jeho americké části spojí kapela síly s momentálně obrovsky populárním raperem Kanyem Westem. V Praze vystoupí Red Hot Chili Peppers 14. června v Sazka Areně a jejich předskokanem bude mladý černý Londýňan Dizzie Rascal.

„Stadium Arcadium je naše zásadní prohlášení - to nejlepší, čeho jsme schopni,“ tvrdí v časopise NME basista Flea. „Jestli se vám tahle deska nelíbí, nemáte rádi Red Hot Chili Peppers. Tečka.“
Autoři: