130 let
Volání krve v podání Divadla jednoho Edy

Volání krve v podání Divadla jednoho Edy | foto: Reprofoto

Na Volání krve děti nevoďte, vzkazují loutkáři

Kultura
  •   12:22
PRAHA - Tradiční podzimní festival Přelet nad loutkářským hnízdem nabízí vždy to nejlepší z tvorby profesionálních i amatérských loutkářů. Do neděle se v Praze představí 12 souborů, skupin a sólových interpretů s představeními pro děti i dospělé.

Přehlídka se koná v Divadle Minor, pouze jedno představení bude uvedeno ve Studiu Ypsilon. Půjde o pražskou premiéru inscenace Amberville v režii Radovana Lipuse, která zaujala publikum na plzeňském festivalu Divadlo 2010.

"Přelet nad loutkářským hnízdem je výjimečný svou koncepcí, která umožňuje poměřit síly zástupcům statutárních, nezávislých i amatérských loutkových a alternativních divadel. Pomáhá tak nahlížet na české loutkářské umění jako celek, vnímat jeho proudy a vývoj," říká ředitelka přehlídky a předsedkyně Českého střediska Mezinárodní loutkářské unie Nina Malíková.

Program myslí podle ní na děti, které bývají nejčastější diváckou adresou loutkářských inscenací, ale i na mladé diváky a dospělé. Dětem budou určena dopolední a odpolední představení (například Zlatovláska Divadla Minor, Zlatá husa souboru Buchty a loutky, Plaváček Divadla Lampion). Mládež a odrostlejší diváky mohou zaujmout inscenace Hluboko v lese (Tate Iyumni), první loutková soap opera Back to Bullerbyn (Amatérský loutkářský spolek Športniki a Loutkové Divadlo Maribor) či inscenace Jidáš Iškariotský, zrádce z produkce Jihočeského divadla z Českých Budějovic.

Roztomilé hračky přijdou k úhoně

"Divadlo jednoho Edy přiveze už třetí variantu pohádky o Červené Karkulce, ale tentokrát ve verzi pro dospělé a s přiléhavým názvem Volání krve. Rozhodně ji nelze doporučit dětskému publiku, stejně jako Amberville aneb Drsné město hebkých plyšáků v podání Divadla Alfa, kde přijde nejedna roztomilá hračka před zraky diváků k úhoně," doplnila Malíková.

Amberville aneb Drsné město hebkých plyšáků

Jedenadvacátý ročník přehlídky finančně podpořily ministerstvo kultury a hlavní město Praha. Exkurze do českého "loutkářského hnízda" vyvrcholí v neděli odpoledne udělením putovní ceny Erik, jejíž držitel vzejde z výsledku hlasování odborné veřejnosti o nejinspirativnější počin v oblasti loutkového a alternativního divadla za uplynulý rok. Loňským držitelem ceny pojmenované po významném loutkáři Eriku Kolárovi byla inscenace plzeňského Divadla Alfa nazvaná James Blond. Plzeňští ji dostali potřetí - předtím bodovali Třemi mušketýry a inscenací Krvavé koleno.

Autor: ČTK