Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Prestižní hudební cenu Mercury Prize získala skupina The xx

Kultura

  7:32
LONDÝN - Hudební cenu Mercury Prize za nejlepší britské album roku získalo londýnské trio The xx, které bylo s debutovým albem xx považováno za největšího favorita cen. Vítězové si cenu převzali v úterý večer na slavnostním ceremoniálu.

Londýnské trio THE XX s prestižní hudební cenou Mercury Prize. foto: Reuters

 Mezi nominovanými letos nechyběla například soulová zpěvačka Corinne Bailey Raeová, písničkářka Laura Marlingová, skupiny Foals, I Am Kloot a Wild Beasts nebo rapper Dizzee Rascal, který už cenu dostal v roce 2003.

Skupinu The xx ohodnotili britští bookmakeři za největšího favorita cen.

Těsně za nimi se podle kurzů sázkových kanceláří umístil punkový veterán Paul Weller s albem Wake Up The Nation. Velkou šanci získat cenu měly podle odborníků také skupiny Wild Beasts a Foals nebo písničkářka Marlingová, která letos bodovala folkovým albem Speak Because I Can.

Porota složená z hudebníků, producentů a hudebních novinářů nebere při výběru nominovaných alb zřetel na jejich komerční úspěch. Přesto cena i nominace přináší interpretům výrazné zvýšení prodeje. V minulých letech cenu Mercury získaly například skupiny Elbow, Klaxons a Arctic Monkeys.

Mercury Prize, dříve Mercury Music Prize, je hudební ocenění udělované každoročně nejlepšímu britskému nebo irskému albu. První předávání cen proběhlo v roce 1992 pod hlavičkou BPI (British Phonographic Industry - komunita britských nahrávacích společností).

Každý rok se nominuje několik desek (v současné době se jejich počet ustálil na čísle 12). Cenu získá jediné album.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!