Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Prezident Klaus získal cenu Erwina Kische za knihu Rok sedmý

Kultura

  16:39
LETOHRAD - Prezident České republiky Václav Klaus získal za svou knihu Rok sedmý hlavní cenu Egona Erwina Kische za literaturu faktu mezi českými autory. Informoval o tom Miroslav Kučera, tajemník Klubu autorů literatury faktu, který dnes v Letohradu uděloval své každoroční literární ceny.

Ze slovenských tvůrců dostal toto nejvyšší ocenění Ivan Szabó za svou publikaci Smiech a slzy Tatra revue.

Klaus, který je nyní na několikadenní návštěvě USA, se dnes o ocenění dozvěděl od novinářů ve Washingtonu. "Každá cena je milá věc a psát se snažím pořád něco," řekl.

Rok sedmý je další částí z předpokládaného desetidílného cyklu vlastních projevů a komentářů, jimiž Klaus mapuje své první i druhé prezidentské období. Prezident publikaci v předmluvě charakterizoval jako "poměrně svébytnou kroniku naší doby, která je určená každému, kdo se hlouběji zajímá o současnou realitu, a komu názory, pohledy a zamyšlení prezidenta republiky pomáhají v této realitě se orientovat".

Kniha má oproti předchozím svazkům jinou strukturu. Klaus své postřehy poprvé neseřadil chronologicky, ale podle témat.

Kniha Ivana Szabó se věnuje Tatra revue, jednomu z nejslavnějších kabaretů v novodobých dějinách slovenského divadla. Vznikl koncem 50. let minulého století a zanikl začátkem 70. let. Působili v něm známí herci včetně Milana Lasici, Julia Satinského, ale i Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého.

Klub autorů literatury faktu udělil i dalších 21 cen a čestných uznání. Například z českých autorů získal zvláštní cenu in memoriam bývalý československý prezident Ludvík Svoboda za Deník z doby válečné, první cenu Roman Cílek za knihu Každý, kdo unese oštěp.

Autoři: ,