Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

'Přežít svůj život' v Paříži. Jan Švankmajer uvede ve Francii své filmy

Kultura

  14:00
PRAHA - V Paříži začne 26. října první francouzská retrospektiva filmů českého surrealisty a génia animovaného filmu Jana Švankmajera. Ve spolupráci s Českým centrem Paříž se uskuteční v prestižních prostorách pařížského Forum des Images za osobní přítomnosti tohoto filmaře.

Jan Švankmajer foto: Jan HroudaLidové noviny

Oznámila to dnes Ivana Síglerová ze správy Českých center.

"Promítání kompletního retrospektivního díla zahrnujícího snímky z let 1964 až 2010 představuje ve Francii výjimečnou událost. Program zahájí projekce nového Švankmajerova filmu Přežít svůj život. Následovat budou tematicky koncipované projekce shrnující veškeré starší snímky tohoto režiséra, scenáristy a výtvarníka, dokumenty o něm a jeho tvorbě a také dvě debaty zaměřující se na jeho dílo," uvedla Síglerová.

Francouzská premiéra
Podle Martina J. Bonharda, ředitele Českého centra Paříž, jde skutečně o premiéru. "Nejenže Jan Švankmajer tuto akci osobně zahájí, ale retrospektiva všech jeho děl včetně toho nejnovějšího se koná ve Francii poprvé," uvedl. Příprava projektu trvá několik let a pro Forum des Images bude vrcholem v rámci sezony.

Forum des Images (Fórum obrazků) je prostor, který znamená více než jen kino a hraje významnou roli v kinematografické politice Paříže. Představuje instituci, jež se věnuje kinematografii, obrazu a jejich studiu. Retrospektiva potrvá do 31. října.

'Přežít svůj život' ve Forum des Images
Nejnovější Švankmajerův snímek Přežít svůj život vznikl metodou animace fotografií herců včetně hraných dotáček, a to v česko-slovenské koprodukci.

Do českých kin se dostane 4. listopadu v deseti kopiích, na Slovensku se už promítá. Světovou premiéru měl začátkem září na festivalu v Benátkách, kde byl uveden mimo soutěž a vzbudil mimořádný ohlas.

Producent Jaromír Kallista ze společnosti Athanor má festivalový diář zaplněn až do jara - takový je o film v zahraničí zájem. "Předkupní právo mají Japonci, kde bude mít premiéru na jaře. V příštích dnech se objeví na festivalu v Londýně," řekl Kallista ČTK. Celkem podle něj vzniklo 31 filmových kopií s titulky v pěti jazykových verzích. Japonci si tu svou udělají sami.

Hrdinou příběhu až detektivního je stárnoucí Evžen v podání Václava Helšuse. Chodí za psychoanalytičkou, která se mu pokouší vykládat, co jeho sny znamenají. Přijde na určitý rituál, který mu umožňuje kdykoliv "dívku svých snů" v podání Kláry Issové konkrétně navštěvovat. Dozvídá se o svém raném dětství, vztahu k otci a matce. Nakonec do snu odchází definitivně.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!