130 let

Z představení Rok, kdy jsem se narodil. | foto: Divadlo Archa

Při festivalu Akcent v Divadle Archa ožijí dějiny

Slovensko
  •   7:00
PRAHA - Příběhy pamětníků hladomoru během "Velkého skoku" v Číně, konfrontace obyčejných životů žen z východu a západu rozděleného Německa i kafkovský pohled na dějiny, kdy diváci místo na židlích leží v postelích… Jeviště pražského Divadla Archa bude od 13. do 18. patřit předním zahraničním souborům, které současným jazykem divadla, tance či multimédií zpracovávají dokumentární historická témata. Téma letošního ročníku festivalu Akcent je Paměť.

"Pozvali jsme soubory, které pracují s fenoménem prolínání ´velkých´ národních dějin a ´malých´ osobních vzpomínek, a které patří v této oblasti k nejlepším," uvádí ředitelka festivalu Jana Svobodová.

V představení Šuplíky berlínského souboru She She Pop na scéně setká šest žen.

Na festivalu se představí například jediný nezávislý čínský soubor Living Dance Studio, berlínská tvůrčí skupina She She Pop známá jak z festivalu Akcent 2011, tak i Pražského divadelního festivalu německého jazyka, zajímavý chorvatský soubor Bacači Sjenki nebo chilský produkční dům Fundacion Teatro a Mil s argentinskou scénáristkou, režisérkou i hudebnicí Lolou Arias, která například spolupracuje se členy Rimini Protokoll. Zahraniční hosty doplní tuzemský projekt Boys and Girls o vztahu nejmladší a nejstarší generace od Magdy Stojowské a Terezy Durdilové z produkce Archa.lab.

Festival hostí i konferenci o radikálním divadle

Součástí festivalu se stanou navíc interaktivní instalace, ve kterých představí svoji tvorbu Márta Schermann (Maďarsko), Stanica Žilina (Slovensko), a Teatr Grodzki (Polsko), a také výstava originálních děl amerického divadelníka Petera Schumanna a odborná konference s názvem Radikální divadlo včera a dnes.

Z představení Naslouchání příběhům mé třetí babičky.

Festival zahájí 13. a 14. listopadu čínský soubor Living Dance Studio. V multimediálním představení Naslouchání příběhům mé třetí babičky režisérka a choreografka Wen Hui provází diváky na základě autentických vzpomínek životem staré ženy z čínského venkova na pozadí historických otřesů, jako byla "Kulturní revoluce" a další období současných čínských dějin. V inscenaci Vzpomínky 2: Hladomor filmový režisér Wu Wenguang s choreografkou Wen Hui na jevišti propojili působivý tanec a výpovědi pamětníků, kteří často za cenu ztráty osobní důstojnosti přežili hladomor v období Mao Ce-tungovy reformy "Velký skok vpřed".

Pro diváky budou připraveny postele

16. a 17. listopadu se návštěvníci festivalu Akcent neusadí na obvyklé židle, ale lehnou si do postelí s lampičkami. Chorvatský soubor Bacači Sjenki zde uvede inscenaci Dějiny na dovolené v režii Borise Bakala. "Jde o divadlo na pokraji snu a reality, kafkovskou inscenaci, která tak bude poprvé́ představena v Kafkově městě," přibližuje Jana Svobodová. Představení 16. listopadu ve 22 hodin je uváděno v rámci akce NOC DIVADEL 2013, kterou pořádá Institut umění – Divadelní ústav (IDU), a vstup je na něj zdarma.

Autor: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás