Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Příběh Hobita znovu ožívá. ‚Glum‘ Andy Serkis předčítá knihu online, aby získal peníze na charitu

Kultura

  11:47
LONDÝN/PRAHA - Fantasy román J. R. R. Tolkiena v tuzemském prostředí pojmenovaný jako Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky opět ožívá také ve světě showbyznysu. Příběh hobita Bilba Pytlíka v pátek předčítá herec a režisér Andy Serkis. Výtěžek z akce půjde na charitu.

Z filmu Hobit: Neočekávaná cesta foto: Warner BrosReprofoto

Proslul rolí hobita Gluma ve filmové trilogii Pán prstenů, stejnou postavu si zahrál také ve filmu Hobit. A právě knihu, která byla předlohou, předčítá herec a režisér Andy Serkis online. 

„I přes současné těžké časy vás chci pozvat na jedno z nejfantastičtějších dobrodružství, které kdy bylo napsáno. Na dvanáctihodinový maraton v křesle napříč Středozemí. Rád bych získal peníze pro dvě úžasné charitativní organizace, které právě teď dělají mimořádnou práci, aby pomohly těm, kteří to nejvíce potřebují,“ uvedl Serkis pro BBC.

Andy Serkis, druhý režisér a představitel Gluma.
Jednou z hlavních postav filmu Hobit bude čaroděj Gandalf.

Šestapadesátiletý matador filmové kinematografie také zavtipkoval, že pravděpodobně bude muset čtení místy přerušit – pokud příroda zavolá nebo bude mít hlad – a dodal, že se fanoušci mají na co těšit, protože rozhodně nepůjde o „suché“ čtení bez emocí a prožitku. „Nedokážu zosobnit skvělé hlasy, jaké v našem filmu nabídli Ian McKellen (pozn. red. – v originálním znění hlas a role Gandalfa) a Martin Freeman (Bilbo Pytlík), ale pokusím se najít svou vlastní verzi,“ řekl filmový Glum.

‚Hobit‘ Tolkien slaví 125 let. Pět věcí, které o něm možná nevíte

Kdo chce, do světa fantazie se může ponořit přes stream sdílený na stránkách společnosti GoFundMe. Čtení začalo v pátek v 11:00 tuzemského času. Podle BBC se Serkisovi jen za čtvrtek bez přečtení jediného řádku povedlo vybrat více než jednatřicet tisíc liber. Jeho cílem je sto tisíc.

Andy Serkis, který si zahrál také například v Hvězdných válkách nebo ve filmu King Kong, je podle mnohých člověkem, který dokázal, že kinematografie a počítačové technologie k sobě zkrátka patří.

Ve filmu z roku 2001 Pán prstenů: Společenstvo prstenu propůjčil postavě Gluma mimiku, gestikulaci a také hlas. Při tom měl na sobě oblek s desítkami senzorů, díky kterým specialisté z novozélandské firmy Weta Digital dokázali vytvořit filmovou podobu Gluma. Společnost dostala Oskara v kategorii nejlepší vizuální efekty za každý z filmů dnes již legendární trilogie.

Autor: