130 let

Záběr z filmu Amundsen. | foto: Bontonfilm

Slavný polárník i třeskutě vtipný western. Co si na Štědrý den nenechat ujít v televizi nebo na Netflixu

Kultura
  •   9:00
Popelku a Pelíšky si na Štědrý den dokáže představit každý, ale co zkusit něco netradičního? Server Lidovky.cz vám nabízí pět tipů na sváteční program v televizi a jeden tip ze streamů.

ČT 2 - 14:20 Amundsen

V době před Amundsenem byla světová mapa ještě plná bílých míst. Slavný norský polárník se to rozhodl změnit. V roce 1911 se s expedicí vypravil do ledové pustiny, aby jako první člověk na světě zdolal jižní pól. Sám Amundsen byl i přes četné úspěchy mužem, se kterým bylo těžké vyjít. Režisér Espen Sandberg v roce 2019 natočil životopisný snímek zahrnující odvahu a odhodlání. Server Lidovky.cz s ním v témže roce vydal rozhovor.

Nova Cinema - 18:10 Dumbo

Do krachujícího cirkusu se narodí opravdu pozoruhodné zvíře - malý sloník s obrovskýma ušima. Ze zvířete je mazlíček ošetřovatele i publika. Když jednou omylem zkazí představení, rozhodne se zlý principál zabít jeho matku. V tu chvíli sloník zjišťuje, že mu ohromné „plachťáky“ umožňují létat. Podaří se mu maminku zachránit? Klasický příběh studia Disney v roce 2019 ožil pod taktovkou režiséra Tima Burtona (Střihoruký Edward, Ospalá díra). 

Nova - 21:15Láska Nebeská

Individua se sešla v Kanclu. Američané v jednom vzácném případě překonali Brity

Dobře, Láska nebeská je trochu podvádění. Kultovní britská romantika rozhodně nepatří mezi nenápadné vánoční filmy. Je ale natolik spjatá se všedním dnem, že ji nelze nezmínit. Kdo neviděl, podívá se. Kdo viděl, podívá se znovu. 

Nova Cinema - 21:40
Všechny cesty vedou do hrobu

Chovatel Albert Stark (Seth McFarlane) se na Divoký západ nehodí. On, útlocitný mladík, má problémy se vším násilím, střelným prachem a vůní rozlité whisky. I kvůli tomu se s ním rozejde jeho přítelkyně. Albert je zkrátka měkota. To se ale bude muset rychle změnit, protože svými činy naštval toho nejpodlejšího banditu Clinche. Ten rozhodně nechodí pro ránu z pistole daleko...

ČT art - 00:15 Veni Domine - Vánoce v Sixtinské kapli

Magická síla hudby je nepopiratelná i o Vánocích.  Poslechněte si duchovní skladby G. P. da Palestriny, J. Despreze, J. Clemense non Papa, T. L. de Victorii, G. M. Nanina, Pérotina zazpívané pod taktovkou dirigenta Massima Palombella.

+ bonusový tip pro „streamery“

Trampoty zaměstnanců fiktivní papírenské firmy Dinder Mifflin nabízí služba Netflix. Kultovní americký sitcom se dočkal devíti sérií a díky kombinaci situačního humoru a vtipně křečovitých historek je ideální zábavou na sváteční volno. 

Autor: jto
  • Vybrali jsme pro Vás