130 let

Snímek Pán much (1990). Režie: Harry Hook. | foto: MGM

Příběh trosečníků s filmovým potenciálem. Producenti se hádají o práva na skutečného Pána much

Kultura
  •   16:00
Londýn - Deník The Guardian minulý týden oprášil dlouho zapomenutý příběh šesti chlapců ze souostroví Tongo, kteří na patnáct měsíců uvízli na opuštěném ostrově. Teď se o něj perou producenti.

Skutečný Pán much. Šestice chlapců zůstala na pustém ostrově 15 měsíců

Článek pro deník The Guardian napsal spisovatel a publicista Rutger Bregman, mimo jiné i autor knihy Utopie pro realisty (česky Universum, 2017). Na sociálních sítě napsal, že jej producenti a režiséři bombardují s žádostí o filmová práva. Stejný zájem zaznamenala podle serveru Deadline i filmová agentura The Agency.

Podle Bregmana zatím ale k žádné dohodě nedošlo. Prozradil akorát, že spolu se Sionem, Manem, Tevitou, Lukem (čtyřmi z šesti zachráněných chlapců) a kapitánem lodi Peterem Warner o případném prodeji práv rozhodnou společně. 

Bregmanův článek vyprávěl o šestici chlapců uvězněných na ostrově Ata dlouhých patnáct měsíců. Místo toho, aby se odehrála podobná krvavá lázeň jako ve slavném románu Pán much spisovatele Williama Goldinga, vytvořila si parta trosečníků na ostrově až pozoruhodně dobře fungující společenství. 

Snímek Pán much (1990). Režie: Harry Hook.
Snímek Pán much (1990). Režie: Harry Hook.

Pochopitelně se rozběhla debata, kdo by byl ideálním režisérským kandidátem na adaptaci tohoto příběhu. Jako jeden z hlavních kandidátů se na internetu skloňuje novozélandský režisér Taika Waiti (Thor: Ragnarok, Králíček Jojo). 

„Do toho příběhu jsem se zamiloval. Myslím si ale, že by přednost měl dostat polynéský (či dokonce přímo tonžský!) režisér, aby se zabránilo kulturní apropriaci a špatnému nakládání s informacemi. Naopak by bylo dobré zachovat pacifickou autentičnost. Na tohle se já nejspíš vůbec nehodím,“ napsal na svém Twitteru Waititi.

Dramatické lidské osudy se šťastným koncem filmaře fascinují snad již samotného vzniku filmové pásky. Podobná tahanice o filmová práva nastala například v roce 2010 po vysvobození 33 horníků z dolů v chilském městě  Copiapó.

Autor: Jaroslav Totušek