130 let

Primal Scream v Praze | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Primal Scream 'oživili' Screamadelicu

Kultura
  •   11:30
PRAHA - Své album Screamadelica z roku 1991 považované za jedno ze zásadních a nejlepších alb 90. let v neděli ve zcela zaplněném pražském Kulturním centru Vltavská připomněla britská skupina Primal Scream.

Koncert za velkého jásotu pamětníků i mladších posluchačů zahájila kapela v čele s charismatickým zpěvákem Bobbym Gillespiem skladbou Movin' on Up, v níž se promítá kladný vztah kapely k drogám. V roli předkapely se s úspěchem představilo londýnské trio Little Barrie, které zahrálo také skladby z nedávno vydaného alba King Of The Waves.

Primal Scream v Praze

V rámci svého turné, které zahájila listopadovým vyprodaným dvojkoncertem v londýnské Olympii živě přenášeným BBC, se Primal Scream vracejí ke skladbám jako Slip Inside This House, Don't Fight It, Feel It Play či Higher Than The Sun Play. Stejně jako na albu Screamadelica hned vedle sebe na koncertu kapela zařadila dvě pomalé písně I'm Coming Down a Damaged.

Atmosféru 90. let v Kulturním centru Vltavská evokovala nejen hudba, ale také symbol slunce použitý na albu Screamadelica, který se objevil na projekční ploše i na nástroji bubeníka Primal Scream.

Na úvod koncertu kapele vypomohla i černošská vokalistka. Lídr kapely Gillespie, který fascinoval přítomné svými trhavými tanečními pohyby, se neustále snažil komunikovat s publikem. To se dočkalo i písně Loaded provázené proslovem Petera Fondy z motorkářského filmu Divocí andělé. Po závěrečném Come Together, které roztančilo a rozezpívalo většinu přítomných, si nadšené publikum vytleskalo přídavky a dočkalose i jedné z nejznámějších písní Primal Scream s názvem Country Girl.

Primal Scream v Praze

Primal Scream, kteří pocházejí ze Skotska, v České republice vystoupili již několikrát. Naposledy před třemi lety v pražském klubu Roxy, kde představili své tehdejší nové album s názvem Beautiful Future (Krásná budoucnost). Screamadelica bylo před dvaceti lety první album, se kterým Primal Scream komerčně uspěli.

Počátky glasgowské kapely Primal Scream spadají do roku 1982, jejím lídrem a zakladatelem je zpěvák Bobby Gillespie, bývalý člen kapely Jesus & Mary Chain. Skupina v minulosti ve svých nahrávkách míchala klasický rock, acid house, dance i techno. Novější nahrávky zní již popověji.

Jméno Primal Scream se v českém tisku objevilo před dvěma lety v souvislosti se sporem kolem vysílání Radia Wave. Rozhlasová rada se ocitla v centru pozornosti kvůli tomu, že na základě nepřesného překladu písně Swastika Eyes od levicově orientovaných Primal Scream několik členů rady obvinilo Radio Wave z propagace fašismu. Podle odborníků přitom píseň naopak na nebezpečí fašismu poukazuje. Rada později omyl uznala.

Křišťálová lupa 2011
Autoři: ČTK, Lidovky.cz