Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Připravte si laserové meče a antiprotonové urychlovače, přijdou vhod

Kultura

  18:14
PRAHA - Legendární hiphopoví experimentátoři Anti-Pop Consortium přijali pozvání festivalu Stimul a vůbec poprvé se představí v České republice v neděli 4. března v Divadle Archa.

Anti-Pop Consortium foto: Timothy Saccenti

Podobně jako jejich žánroví kolegové Dälek ctí Anti-Pop Consortium, kvarteto z New Yorku, pravidlo absolutní progresivity a svůj futuristický koktejl míchá z prvků slam poetry, dadaismu, free jazzu a současné elektronické hudby. Debutovali v roce 2000 albem Tragic Epilogue, jež ukázalo cestu mnohým následovníkům, kteří našli zálibu v míchání avantgardní hudby a rapu.

Sonické vyšinutosti jejich nejslavnější desky Arrhythmia poté našly domov na proslulém britském labelu Warp. V roce 2003 vydali Anti Pop Consortium společné album s jazzovým klavíristou Matthew Shippem a pak se na čas rozpadli a vydali se za svými sólovými projekty.

Po šestileté pauze natočili v roce 2009 rappeři Beans, High Priest, M. Sayyid a producent Earl Blaize triumfální návrat v podobě alba Fluorescent Black, jež vyšlo na labelu Big Dada (Ninja Tune). V minulosti si nekompromisní čtveřici na své turné pozvali například Radiohead, Public Enemy nebo DJ Shadow; v loňském roce se kvartet představil třeba na londýnském festivalu All Tomorrow’s Parties.

Autoři: