130 let
Jerry Lee Lewis

Jerry Lee Lewis | foto: Reprofoto

Přišel vás zastřelit Jerry Lee Lewis, poslední rokenrolový hrdina

Kultura
  •   19:02
PRAHA - Tenhle chlap je legendou! Jerry Lee Lewis vystoupí se svou sestrou Lindou Gail Lewis už zítra, v pondělí 9. listopadu, v pražské Tesla aréně.

Jerry Lee Lewis je poslední žijící legendou nejznámější rokenrolové čtyřky Elvis Presley, Carl Perkins a Johnny Cash. Jako jediný přežil divoký životní styl, alkohol, drogy, vězení a šílená manželství. Lewisův život je metaforou skandálu i tragédie, ale především fantastického rock'n'rollu.

Lewisův osobitý styl je kombinací boogie-woogie, gospelem a country hudbou. Slučoval žánry stejným způsobem, jakým synkopoval své rytmy na klavíru: jeho levá ruka hrála zpravidla boogie, zatímco jeho pravá ruka hrála s okázalou propacovaností a projevem vysoké tóniny. Na raných koncertních upoutávkách byl Lewis uváděn jako Jerry Lee Lewis a jeho pumpující klavír.

Whole Lotta Shakin' Goin' On
Lewisova vystoupení jsou dynamická. Typickým obrazem je hra na klavír vestoje, přejíždění prsty po klaviatuře zleva doprava, aby umocnil dramatický akcent, a dokonce si na ni sedal. Jeho frenetický divadelní styl byl zachycen ve filmech High School Confidential a Jamboree a toto číslo později adoptoval i jeho obdivovatel Elton John.

První Lewisovou nahrávkou v Sun Studios bylo jeho osobité zpracování country balady Crazy Arms. Jeho klavír a ryzí rock'n'rollový zvuk Whole Lotta Shakin' Goin' On mu v roce 1957 vynesly mezinárodní věhlas. Krátce na to přišly Great Balls of Fire, které se staly jeho největším hitem a v roce 1989 byl pod stejným názvem natočen film, který byl inspirován knihou Lewisovy manželky. Hlavní role ve filmu ztvárnili Dennis Quaid, Winona Ryder a Alec Baldwin. Roku 1964 vydává slavné společné album s The Nashville Teens Live at the Star Club, Hamburg.

Přišel jsem zabít Elvise
Jeho hudební talent, působivý hlas a jevištní projev mu vysloužili přezdívku Zabiják. Někteří se ale domnívají, že je přezdívka spojená s jeho hrátky se zbraněmi. Jednou postřelil svého basistu, podruhé šel zastřelit přímo Elvise Presleyho: pozván do jeho rezidence Graceland, což ovšem ostraha rezidence netušila. Na dotaz, co pohledává u vstupní brány, vytáhl Lewis zbraň a z legrace odvětil, že přišel zabít Presleyho. Tento incident ho dostal dočasně za mříže, přestože byli s Presleym přátelé a kolegové.

Sám Elvis o Lewisovi často říkal: "Kdybych uměl hrát na piáno jako Jerry Lee Lewis, tak bych přestal zpívat." Jeho další hudební kolega Roy Orbison ho popsal jako nejsyrovějšího interpreta v historii rock'n'rollu. Lewis patřil mezi první skupinu umělců uvedených v roce 1986 do Rock'n'rollové síně slávy.

Autoři: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás