Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Příští James Bond by měla být žena, prohlásil nový starosta Londýna

Kultura

  16:00
Někdejší Bond girl Rosamund Pike nebo Naomie Harris, která hrála Moneypenny – to jsou tipy, které v souvislosti s filmovým pokračováním Jamese Bonda zmínil nový londýnský starosta Sadiq Khan v rozhovoru pro deník Huffington Post. Podle něj je načase reflektovat ve filmu moderní svět.

Naomie Harris jako Moneypenny ve filmu Skyfall. foto: Reprofoto

Sám Daniel Craig, představitel agenta 007 v posledních čtyřech bondovkách, nedávno oznámil, že v roli už nechce pokračovat, a jako svého nástupce navrhl herce Tomma Hiddlestona. Ten se objevil v například komiksových adaptacích Avengers, akčních filmech Thor a Thor: Temný svět, seriálu Wallander, nebo fe filmu jima Jarmusche Přežijí jen milenci.

Filmy o Bondovi byly dlouhodobě kritizovány pro svůj sexismus, ale od doby, co se stal režisérem filmů Sam Mendes (natočil poslední dvě bondovky Skyfall a Spectre), se role žen trochu změnila.

„A co žena? Mohl by být ženský Bond,“ navrhl Sadiq Khan. Podle něj by mohla být v roli Bonda dobrá někdejší Bond girl Rosamund Pike, nebo představitelka Moneypenny Naomie Harris v posledních dvou filmech. Dále se obejvila například v sérii o Pirátech z karibiku nebo ve filmeu Miami Vice režiséra Michaela Manna.

Harris před časem prohlásila: “Nikdy jsem nehrála stereotypní role a vždycky jsem chtěla představovat ženy – a zvláště černé ženy – v pozitivním světle. Jsem feministka a je pro mě velmi důležité to ukázat.“

Druhá Khanova kandidátka Rosamund Pike si nedávno zahrála v hitu Zmizelá, ale už před čtvrnácti lety si vyzkoušela roli Bond girl ve filmu Dnes neumírej, kde se jako Miranda Frost objevila po boku tehdejšího představitele agenta 007 Pierce Brosnana.

Rosamund Pike ve filmu Zmizelá.

Sadiq Khan navrhoval také svého přítele, britského herce Idrise Elbu, který by podle něj mohla také být dobrým filmovým agentem. Herec, který se poprvé proslavil rolí v seriálu The Wire - Špína Baltimoru, byl v tipech na nového Bonda zmíněn už vícekrát. „Myslím, že máme pár opravdu dobrých kandidátů. Idris Elba by byl skvělý, a myslím, že Tom Hiddleston zrovna tak,“ prohlásil Khan. Pak zažertoval, že on sám bohužel není volný.

Daniel Craig si poprvé zahrál Bonda v roce 2005 v Casinu Royal a za dobu jeho působení v roli filmy vydělaly více než 2 bilióny liber.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!