Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

"Příští vlna" se přelije už po dvacáté. Začíná přehlídka alternativy

Kultura

  12:00
Divadelní, hudební, taneční, literární, výtvarná a jiná alternativa se sejde na 20. ročníku festivalu ...příští vlna/next wave... V Praze, Brně a Pardubicích se předvedou desítky uměleckých projektů včetně světových premiér.

Spitfire Company & Sivan Eldar: Antiwords foto: Next wave

Jubilejní dvacátý ročník chystá světové premiéry a exkluzivní projekty současných i přicházejících samorostů nezávislé umělecké, zejména divadelní a hudební scény. K nejvyhledávanějším událostem bude jistě patřit uvedení výhradně pro festival připraveného projektu Vladimíra 518 a Davida Vrbíka Můj pes má hlad, premiéra inscenace Jana Horáka a Michala Pěchoučka o Juliu Fučíkovi Citový komediant (Studio Hrdinů) či nová inscenace Antiwords souboru Spitfire Company, která vychází z díla Václava Havla a jeho hry Audience.

Bambuškova novinka Ropa i renesance Kabinetu Múz

Pardubické části festivalu dominuje projekt Miroslava Bambuška: Cesty energie – Ropa v Automatických mlýnech, brněnská část festivalu bude letos ve znamení renesance experimentálního prostoru Kabinet Múz. Politicky laděná bude Akce K, scénická montáž Alexe Švamberka připomínající pozapomenutou kapitolu historie, kdy českoslovenští vojáci pomáhali dohlížet spolu s Poláky, Švýcary a Švédy na dodržování příměří po korejské válce.

Projekt Miroslava Bambuška: Cesty energie – Ropa

"K vlajkovým lodím festivalu však letos patří i vyhraněné projekty nastupující umělecké generace," uvádí nová hlavní kurátorka festivalu Lenka Dombrovská a dodává: "Rádi bychom posunuli festival, jeho vnímání a význam v kontextu našeho nezávislého a alternativního divadla. Chystáme ještě intenzivnější žánrové otevření festivalu, rozvíjení ediční činnosti, více hudby, happeningů, křestů knih a CD, více prostoru pro debaty a teoretickou reflexi."

Významným dnem je každoročním udílení Poct v oblasti alternativního umění, které v pátek 4. října pod taktovkou loňské Osobnosti festivalu Miloše Orsona Štědroně a v duchu jeho jedinečných kabaretů, bude uvádět Jiří Štrébl. Tato akce, přístupná i širové veřejnosti, se letos bude poprvé konat v pražském Studiu Hrdinů.

 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!