Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Problémy s oscarovou Zelenou knihou. Producent posílal recenzentům nenávistné emaily

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - Snímek Zelená kniha si odnesl tři Oscary. To včetně sošky pro nejlepší film. Množí se kolem něj ale problémy - recenzenti se na sociálních sítích svěřují s tím, že jim po kritice filmu přišly nenávistné emaily od producenta Zelené knihy Charlese B. Wesslera. Již dříve se provalilo, že režisér Peter Farrelly ukazoval herečkám svůj penis a scenárista Nick Vallelonga měl nenávistnou poznámku na muslimy.

Snímek Zelená kniha (2019). Režie: Peter Farrelly. foto: Aerofilms

Příběh filmu se točí okolo takzvané Green book, zelené knihy pravidel, která seznamují afroameričany s establishmentem a pomáhají jim navzdory všemu zůstat v bezpečí. Píše se totiž rok 1960 a americký jih je stále plný rasismu a nenávisti. Své o tom zjistí nenápadný Tony „Pysk“ Vallelonga (Viggo Mortensen), který přijme roli řidiče a bodyguarda famózního jazzového pianisty Dr. Dona Shirleye (Mahershala Ali). Ten má podniknout turné právě na jihu, takže se dají očekávat problémy. Snímek ale není čistokrevné drama a nabízí i řadu lidských či úsměvných momentů. Momenty okolo samotného filmu ale tolik úsměvné nejsou.

Jazzová megastar Don Shirley (Mahershala Ali) a jeho řidič Lip (Viggo...
Pokec v baru. Snímek Zelená kniha (2019). Režie: Peter Farrelly.

Jenni Millerová, recenzentka televize NBC, snímek zkritizovala. Napsala, že je Zelená kniha film o rasismu, který ale svůj účel zcela nenaplňuje. Producent filmu Charles B. Wessler ji odepsal v nevybíravém emailu.

„Nebudu tady sáhodlouze rozebírat to, jak moc se mýlíš, ale máš sakra velou rozdpovědnost psát pravdu, když děláš pro NBC. Ty ale píšeš spíš jako reportérka z FOXu,“ zní v emailu. Millerová vyzvala jiné kritiky, aby se přihlásili, jestli od Wesslera podobný email dostali. K Austin Collins, redaktor Vanity Fair, pod příspěvek napsal, že mu Wessler také email napsal. Ten mělěl být „méně vyšinutý, ale více obviňující.“

25.února 2019 v 05:56, příspěvek archivován: 27.února 2019 v 11:53

here’s the email I received about Green Book from one of the producers. I censored the name of the editor he cc’d, which I guess was supposed to be a power move? anyone who has received something similar, feel free to reach out. https://t.co/LIiV4CEp3Z

Usmějte se, vyletí penis

Hádej, kdo přijde na vánoční večeři. Zelená kniha prostě Oscara získat musela

Na veřejnost v polovině ledna pronikly magazínové články z devadesátých, které popisují, že měl režisér Peter Farrelly ve zvyku herečkám ukazovat penis. Šlo o takový jeho vtípek, jehož obětí měla být i herečka Cameron Diazová. „Když vám režisér hnedka při prvním setkání ukáže svůj penis, musíte uznat, že jste potkala kreativního génia,“ vtipkovala Diazová pro magazín Newsweek v roce 1998. V té době točila s Peterem Farrellym a jeho bratrem Bobbym snímek Něco na té Mary je.

To ale není vše. V roce 2000 vydal Observer článek, kde také cituje Diazovou: „Já ty kluky zbožňuji. Bobby je o něco stydlivější než jeho bratr. Svůj penis tolik neukazuje. To je spíše Peterova věc. Bobby raději ukazuje zadek.“ Podle jiného článku v Observeru z roku 1998 to měl Peter Farrelly na herečky zkoušet nejméně pětsetkrát.

Kdysi šlo možná nevhodný vtip, ale dnes je to minové pole. „Je to pravda. Byl jsem idiot a myslel jsem si, že jsem vtipný. Pravdou je, že se za sebe stydím a je mi velmi nepříjemně. Hluboce se omlouvám,“ vyjádřil se k celé situaci Peter Farrelly.

Padá věž, něco si přej

10.ledna 2019 v 01:15, příspěvek archivován: 27.února 2019 v 11:30

Nick Vallelonga wrote Green Book. My industry just gave him a Golden Globe for writing. This remains on his timeline. Mahershala Ali is a Muslim, and a beautiful, generous and kind man. This is all just too disgusting. https://t.co/LYVbpFZFUL

Nick Vallelonga byl spoluautorem scénáře snímku Green Book. Zároveň je také autorem knižní předlohy. Ne vše, co napsal, ale sklidilo takové ovace. V roce 2015 totiž podpořil výrok Donalda Trumpa o tom, že tisíce lidí jásaly, když teroristé 11. září 2001 zničili věže Světového obchodního centra.

Vallelonga na svém Twitteru pod Trumpův příspěvek napsal: „100% pravda. Muslimové v Jersey jásali, když ty věže padaly. Viděl jsem to, podobně jako vy, na stanici CBS.“ Sám Mahershala Ali, herec v hlavní roli, je také muslim. Vallelonga si ve světle obvinění svůj účet na Twitteru zcela zrušil.

Na sociálních sítích jsou nyní oba filmaři pod palbou kritiky a někteří přispěvovatelé dokonce žádají, aby svá ocenění vrátili. Připojují se i celebrity. „Lidé od mé profese dali Vallelongovi Zlatý glóbus za scénář. To už mu nikdo neodpáře. Herec Mahershala Ali je úžasný a laskavý muž. Celé to je až příliš nechutné,“ napsal na svůj Twitter producent Jordan Horowitz (La La Land, Děcka jsou v pohodě)