Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hororové probuzení z reality show. Účastníci Big Brothera v Německu netuší, že venku vypukla globální pandemie

Kultura

  17:37
BERLÍN - Od začátku února probíhá v Německu třináctá sezóna reality show Big Brother. Pravděpodobně jediní Evropané, kteří nemají žádné tušení o tom, že se koronavirus rozšířil po celé Evropě, je čtrnáct účastníků této soutěže. Producenti museli obhajovat rozhodnutí nic jim neříct i přes celosvětovou paniku. Po negativních ohlasech ale televize své stanovisko přehodnotila.

To se to koupe, když o okolním světě nevědí nic. Německý Big Brother (2020). foto: DPA

Reality show Big Brother, která se s nepříliš velkým úspěchem vysílala i v Česku, je založená na principu totální izolace soutěžících. Ti jsou zavření ve vile, kamery sledují každý jejich krok a spojení s vnějším světem je prakticky neexistující. Většina soutěžících 13. série německého Big Brothera je v izolaci již od 6. února. Tou dobou dobou větší počet nakažených hlásila jen Čína a po jednotlivcích několik evropských států. Na pandemii do zdaleka nevypadalo. 

Část soutěžících přibyla do vily ještě 6. března, ale ani tou dobou to nevypadalo ještě tak vážně. Německo sice mělo již 534 nakažených, ale první mrtvý byl v zemi až 9. března.

Producenti museli své rozhodnutí nechat soutěžící v nevědomosti i v takto vážné situaci obhajovat před veřejností. Pro deník Süddeutsche Zeitung sdělili, že informace by soutěžící samozřejmě dostali v případě, že by onemocněl člen jejich rodiny. Na účastníky show také čekají speciální hygienická opatření, ačkoliv producenti neupřesnili, o jaká konkrétní opatření půjde.

Po negativních ohlasech na rozhodnutí producentů televize Sat.1 oznámila, že soutěžícím novinky o koronaviru nakonec sdělí ve speciálním živém přenosu z vily. Dá jim také možnost se na současný stav zeptat a přesvědčit se, že jsou jejich příbuzní v pořádku. Mělo by se tak stát v úterý 17. března večer. 

Studie nevědomosti

Nelze zde nepřipomenout kultovní německou komedie Good Bye, Lenin! Snímek režiséra Wolfganga Beckera z roku 2003 je založen na myšlence, že vnuk musí udržovat svou babičku v domnění, že v Německu stále vládne socialismus. Šok ze zjištění by ji mohl zabít.

Podobná sdělení s sebou přinášejí velká psychická rizika. Nyní má Německo více než 7 tisíc případů nákazy a 14 mrtvých. To může představovat pro nic netušící soutěžící obrovský šok. Podobný zažili v roce 2001 soutěžící americké verze Big Brothera. Pro ně byla izolace od okolního světa narušena informacemi o právě proběhlém teroristickém útoku na 11. září. Situace byla o to horší, že jeden ze soutěžících měl ve věžích Světového obchodního centra příbuzného.

V nevědomosti jsou udržováni i soutěžící v kanadské verzi Big Brothera. Ta probíhá dokonce již od ledna. Existuje video, ve kterém se účastníci diví, že vyhozené soutěžící nevítá za branami vily nadšený potlesk a jásot fanoušků. Nikdo ve vile neví, že všichni fanoušci se zcela pochopitelně bojí o své zdraví a zůstávají raději doma.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.