130 let

Producenti | foto: HDK

Producenti zasvětí karlínské divadlo

Kultura
  •   11:14
PRAHA - Hudební divadlo Karlín se poprvé od povodní v roce 2002 otevře veřejnosti. Česká premiéra slavného amerického muzikálu Producenti otevře divadlo zrekonstruované nákladem 630 milionů korun.

Muzikál Producenti, který karlínské divadlo připravilo k svému znovuotevření, získal v roce 2002 celkem dvanáct cen Tony. Vznikl na základě stejnojmenného filmu z roku 1968, který obdržel Oscara za scénář. Hraje se na několika světových scénách od Broadwaye až po Londýn. Jeho autor Mel Brooks je na pražskou premiéru pozvaný a není vyloučené, že přijede. „Letenky má zamluvené, ale zatím není nic potvrzené,“ vysvětlil ředitel Egon Kulhánek.

Českou inscenaci Producentů režíruje Antonín Procházka a role jsou vesměs hojně alternované, například postavu Franze Liebkinda hrají čtyři herci - Martin Dejdar, Jaromír Dulava, Antonín Procházka a Roman Škoda. V dalších rolích se objeví Petr Štěpánek, Tereza Duchková a Ivana Chýlková, Lumír Olšovský, Bohuš Matuš.
Karlínské divadlo patřilo mezi povodní nejhůře postižené pražské scény. V době záplav už byla jeho budova v problematickém stavu a plánovala se její oprava.

Čardášová princezna s pomocí budapešťské operety
Po mnoha peripetiích, odkladech a manévrování ze strany zřizovatele (město Praha), který v této pro divadlo složité situaci rovněž odvolal předchozího ředitele Ladislava Županiče, se nakonec podařilo rekonstrukci v únoru 2005 zahájit. Nyní, po devatenácti měsících, úspěšně končí.

Z divadla zmizela růžová barva, neboť rekonstrukce vrátila divadlu původní bledě zelenou fasádu s prvky v tmavém odstínu této barvy. Modernizace se konečně dočkalo jeviště i divadelní technologie, Točna, která má v průměru téměř dvanáct metrů, je nyní největší v České republice. Nově instalovaná je i klimatizace. Hlediště se snížilo o metr a sedadla jsou pohodlnější. Došlo také ke zmenšení kapacity, v divadle je nyní 921 sedadel. Rekonstrukci zajišťovaly firmy Metrostav a Skanska a také se na ní podílelo čtyřicet restaurátorů. Podle stavbařů bylo zvlášť složité skloubit stavební práce s restaurátorskými. Například divadelní opona se čtyři měsíce restaurovala na tenisových kurtech na Zbraslavi.

Vedení divadla také ohlásilo tituly nadcházející sezony, kterými budou Limonádový Joe a opereta Čardášová princezna. Ta vznikne v koprodukci s operetou z Budapešti. Kulhánek uvedl, že v Karlíně nechce rušit operetu, pouze ji nechtěl uvádět v Kongresovém centru, kde soubor provizorně hrál. Považuje tento prostor za prostředí operetě nepřátelské. Odmítl také prozradit bližší dramaturgické záměry z důvodu nutného utajení titulů před konkurencí. „Snažíme se vyjít vstříc divákům a hledáme divácky atraktivní kusy. Jsme však repertoárové divadlo, a ne scéna jednoho titulu, a tak nechceme uvažovat jen prvoplánově,“ dodal.

Také suterénní studio Karlínek, kde působilo i Divadlo Semafor, je zrekonstruované. Podle Kulhánka se má změnit v hudební klub. „Nebráníme se ani malé činohře. Zatím jsme ale neměli čas konkrétně se dramaturgií Karlínku zabývat.“

Autor: