Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Propracované detaily i kouzlo nechtěného. Fotografické safari v Ostravě

Kultura

  6:00
OSTRAVA - Novou tradici chce zavést trojice organizátorek mezinárodního festivalu OstravaPhoto: opuštěné kanceláře, obchody či bývalé šatny horníků tvoří zajímavou kulisu pro snímky českých i zahraničních fotografů.

Štěpánka Stein, Salim Issa foto:  OstravaPhoto/ Štěpánka Stein, Salim Issa

„Inspirovaly nás akce v Londýně, kde běžně fungují takzvané pop-up výstavy,“ říká socioložka Alexandra Bočková. Kurátorky Dita Pepe a Lucie Petrůjová vybraly několik fotografických cyklů. Jeden představuje svět nostalgie. Mizející Ostravu už čtyři roky dokumentuje Ondřej Durczak: detaily trafik, záchodků nebo továrních hal... Černobílé snímky ve výloze naproti ostravskému Domu umění ale asi většina kolemjdoucích přehlédne. Každodenní život v komunistickém Československu zase představuje fotograf Pavel Maria Smejkal v kancelářské budově v ulici Biskupská 8. A momentky z rodinných alb první poloviny minulého století prezentuje Jaroslav Pulicar v Ostravském muzeu.

Štěpánka Stein, Salim Issa
Modré snění vypráví o lidech, kteří tráví léto u vody.

Ironické snímky Evžena Sobka z cyklu Modré snění ukazují léto u českých rybníků. Sobkovy fotografie jsou výstižné, dobře je vybraný i prostor, kde se jeho snímky prezentují. Bývalý obchod je vymalovaný na bílo, proskleným stropem prostupuje denní světlo. Stejně jako se zastavil čas u rybníka, tak by se měl návštěvník výstavy zastavit u velmi zajímavé prezentace fotografických publikací z Polska, nazvané 5748 stran. Zaujme například kniha fotografické skupiny Sputnik At the border (Na hranici). Autoři ukazují tváře těch, kteří cestují za prací přes půl Evropy. Jeden život musí opustit, aby žili kdesi daleko, ale v myšlenkách zůstávají doma.

Jen pár stanic tramvají od centra města jsou další výstavní prostory. Budova Nové koupelny v dole Hlubina vznikla v padesátých letech minulého století, fungovala zde šatna, kde se horníci převlékali z civilu do pracovního oděvu. Milovníci industriálních památek asi jásají, horší je to pro toho, kdo přišel kvůli fotografiím. Osvětlení žádné, a tak nezbývá než se spoléhat na světlo zvenku... V prvním sále je série studentských prací Ateliéru Ostravské univerzity, nazvaná Láska, ve druhém sále výběr z prací studentů Institutu tvůrčí fotografie v Opavě. Zajímavý je například cyklus Rafala Siderského, nazvanýLeave/Stay, o otci, který emigroval. Syn skládá jeho životní příběh alespoň prostřednictvím fotografií.

Důl Hlubina: Nové koupelny: Láska

První ročník ostravského fotofestivalu ukazuje, že není třeba spoléhat se na mezinárodní hvězdy, ale úplně stačí dobře namíchaná směs výstav a máte problém si vybrat, abyste všechno stihli. Možná to tak nakonec i má být, že během festivalu hrajete hru na náhodné objevy. Tak jako v Galerii 13, která sídlí v obytném domě v Přívozské ulici 13. Na fasádě ani slovo o tom, že je uvnitř galerie, až teprve ve dvoře festivalový plakát a pod ním číslo mobilu...

Kouzlo nechtěného, kouzlo náhody, i tak lze brát první pokus o založení tradice fotofestivalu. Do budoucna by organizátoři měli zlepšit informační systém, naopak velmi zdařilý je katalog, který má formát téměř jako plakát.

Všechny výstavy končí 5. července.

 

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!