Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jak si je podobný Havel či Klaus v Českém století? Podívejte se

Kultura

  17:53
PRAHA - Seriál režiséra Roberta Sedláčka a historika Pavla Kosatíka s názvem České století spěje do finále. V posledních dvou dílech představil osobnosti novodobých českých dějin, z nichž mnohé ještě žijí. Jak se herečtí představitelé historických osobností podobají svým předobrazům? Porovnejte ve fotogalerii.

Realita vs. České století aneb Jak se podobají seriálový herci skutečným postavám foto: Lidovky.cz

Zastánci i kritici seriálu se shodují v tom, že excelentní výkon podává zejména Marek Daniel v roli Václava Havla, který disidenta a prvního prezidenta porevolučního Československa ztvárnil s neuvěřitelnou autenticitou. Věrně okopíroval jak Havlovu dikci včetně zadrhávání a ráčkování, tak jeho pohyby do nejmenších detailů, aniž by přitom sklouzl ke karikatuře.

V posledních dílech na sebe velkou pozornost strhl také Jiří Lábus, který věrně ztělesnil předsedu vlády Ladislava Adamce. V dalších rolích se objevili například Jaroslav Plesl (Václav Klaus), Tereza Hofová (Olga Havlová), Oldřich Kaiser (Oskar Krejčí), Roman Luknár (Marián Čalfa), Jan Hájek (Ivan Martin Jirous) nebo Alois Švehlík (Alexander Dubček) a další.

Jiří Lábus v seriálu České století, kde věrně ztělesnil někdejšího předsedu...
Ladislav Adamec
Alois Švehlík v seriálu České století ztvárnil Alexandra Dubčeka.

Díly Je to jen rock’n’roll (1976) a Poslední hurá (1989) jsou ke zhlédnutí na iVysilani.cz, poslední díl cyklu - Ať si jdou (1992) - bude odvysílán v neděli 7. prosince.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor: