Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Provokatéři Rafani o sobě natočili dokument

Kultura

  10:00
PRAHA - Umělecká skupina Rafani natočila celovečerní dokumentární film. Věční provokatéři v něm nabízejí originální výpověď o osobnostech alternativní kultury, které žijí a tvoří v Praze.

Toto jsou Rafani. Kolektiv, který v jistém období odmítal svou práci jakkoliv verbalizovat, svou nynější filmovou výpověď složil z odpovědí druhých. foto: Rafani

Rafani vznikli v roce 2000 v okruhu studentů pražské Akademie výtvarných umění. Skupinou už prošlo více než deset členů, aktuálně je Rafanů pět. Jako jednotlivci mají kariéry malířů, pedagogů nebo kurátorů, principem členství ve skupině je důsledně kolektivní činnost. Ta nikdy neměla daleko k provokaci.

Rafani někdy připomínali umělecké skinheady, kteří jako svou první akci přetřeli Lennonovu zeď na Kampě uniformní zelenou barvou. Na Václaváku spálili černobílou českou vlajku, vyjadřovali se k odsunu Němců po roce 1945 a valná část z nich se v roce 2004 vykálela v Národní galerii před dílem Milana Knížáka, aby tak vyjádřili své mínění o tehdejším řediteli.

Jenže Rafanům nikdy nešlo o provokaci jako takovou a vedle mediálně vděčných kousků mají za sebou roky intenzivní, i když méně viditelné práce: pořádají výstavy, vedli galerii, organizovali přenášky, celé roky týden co týden uskutečňovali performanci a fungují i jako hudební skupina. A teď natočili dokumentární film.

Pohled ven

Nemusíte mít strach, že jde o samožerný pohled na vlastní tvorbu. Film 31 konců / 31 začátků se točí kolem otázek, které autoři filmu kladou 21 osobnostem pražské kulturní scény. Otázky ovšem ve filmu nikde nezazní, pouze odpovědi. Můžeme si jen domýšlet, na jaký podnět umělec Pavel Sterec, grafický designér Petr Krejzek nebo raper Vladimír 518 formulují svá životní i tvůrčí kréda. Někteří jsou koktaví, jiní analytičtí. Všichni zpovídaní mají jedno společné. Jejich tvorba a životy se vymykají hlavnímu proudu, v umění i životě hledají vlastní, alternativní cesty, jsou kritičtí ke světu, který kolem sebe vidí.

Život a práce v Praze u Rafanů vyvolaly potřebu reflexe

Film je svými postupy až televizně přívětivý. I když například střih jednotlivých promluv je vymezen přesnou minutáží, ať už se tázanému podaří dokončit myšlenku, či ne. Rozhovory jsou prostřídány krátkými záběry na různá místa v Praze, většinou bezútěšná zákoutí sídlišť, satelitních městeček a ruin obývaných bezdomovci. Upadlá architektura dokonale komentuje fungování i hodnoty současné společnosti. Praha je město bohatých a chudých, kteří se od sebe čím dál víc vzdalují.

Nová generace

Výběr osob, kterým Rafani kladou nevyřčené otázky, je pochopitelně subjektivní, ale i tak má své viditelné meze. Těžko přehlédnout, že ve skupině 21 osobností jsou jen dvě ženy. Malířka Lenka Vítková přitom nemluví, ale jen řve (což samo o sobě vypovídá o jejím vztahu ke světu) a Markéta Soukupová je přizvána především jako vdova po malíři Vítu Soukupovi. To v Praze doopravdy neexistují inspirativní ženy?

31 konců / 31 začátků

Česká republika 2011 Scénář a režie: Rafani

I tak tato nutně neúplná galerie zpovídaných působí impozantně. S českou kulturou to asi nebude tak zlé. Je tu spousta lidí, kteří jsou přemýšliví, kreativní a originální: malíř Petr Písařík, aktivista Ondřej Slačálek, skupina Birds build nests underground a mnozí další. Někdy je jejich dosah jen minimální, jindy dokážou oslovit velké společenství lidí. Jako by se tu vyjevovala nová generace, která má své vlastní uvažování, svou estetiku. Je přemýšlivá a spoléhá hlavně sama na sebe. Srovnávat ji s lidmi jen o dvacet či deset let staršími je jako srovnávat přístupy Krasoumné jednoty a členů Devětsilu.

Praha s drápky

Na závěr filmu pak na diváky čeká dvacetiminutový „cestopis“, ve kterém sledujeme Rafany při pěší cestě z centra Prahy na její periferii. Literátsky znějící komentář odkazuje k podobnému žánru putování po Praze a odvolává se na Karla Hlaváčka, Franze Kafku nebo Alexandra Hackenschmieda. Pouhý střízlivý popis cesty a okolní architektury působí jako analýza současného pražského života, jeho ekonomické i emocionální roviny. Rafani tak přinášejí nejen portrét jedné generace, ale i prostředí, které ji formovalo. Věřím, že i po letech bude mít smysl se k němu vracet.

Film měl premiéru na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě a v pondělí byl poprvé uveden v pražském kině Oko. Kdy a kde lze 31 konců / 31 začátků dále vidět? Na festivalu PAF v Olomouci 11. prosince, v kině Světozor 23. ledna, od konce ledna 2012 pak bude přístupný na webu DocAliance (www. DAFilms.com).