130 let
V Plzni odhalili plastiku Entropa, dílo Davida Černého

V Plzni odhalili plastiku Entropa, dílo Davida Černého | foto: ČTK

Provokativní Entropa Davida Černého se přestěhovala do Plzně

Kultura
  •   13:10
PLZEŇ - Kontroverzní obří plastika Entropa výtvarníka Davida Černého, jež loni vzbudila velký rozruch v Bruselu, našla trvalý domov v Plzni. Pořídilo ji muzeum Techmania, které se specializuje zejména na popularizaci vědy a techniky.

Muzeum hodlá obří interaktivní skládačku využít jako soubor exponátů o EU a podnítit veřejnou debatu o evropských otázkách. Její umístění zároveň koresponduje s cílem Plzně stát se Evropským hlavním městem kultury v roce 2015, řekl dnes při představení díla šéf muzea Vlastimil Volák.

Za osmitunovou Entropu, která byla poprvé prezentována loni v lednu na budově Rady Evropy v Bruselu jako znamení českého předsednictví EU, dá Techmanie postupně během let zhruba 10,2 milionu korun.

Vzhledem k rozměrům 16,5 krát 16,5 metru se vešla jen do zatím nerekonstruované části muzea, tovární haly, kam návštěvníci nemají přístup. K dílu se nedostanou přímo, ale budou na něj hledět třemi velkými okny.

Entropa

"Vypadá to, jak by před sto lety, kdy ta hala vznikala, projektanti museli tušit, že v roce 2010 tady budeme mít Entropu, protože sem perfektně sedla. Na výšku zbyl z každé strany jeden centimetr," popsal Volák.

Doufá, že Entropa přiláká do Techmanie návštěvníky, kteří by jinak nepřišli, a že vzbudí i další diskusi a úvahy o kreativitě umělecké a vědecké. Volák přiznal, že ještě před odhalením plastiky se setkal s různými názory. "Od pozitivních až po naprosto negativní a vulgární, a to i v osobní rovině," dodal.

Entropa ukazuje stereotypy

Entropa sestává ze 27 hlavních součástí, které originálně prezentují členské země EU. Plzeň je třetí a konečnou zastávkou díla - po předčasném odstranění z Rady Evropy byla na čas v Centru současného umění DOX v Praze. Každý stát EU reprezentuje určitý, údajně zažitý, stereotyp.

Italové tak jsou představeni jako mužstvo fotbalistů masturbujících s fotbalovými míči, Slovensko symbolizuje balíček hmoty omotaný maďarskou trikolórou a Bulharsko turecká latrína.

Česko má podobu zlatem lemovaného displeje s výroky Václava Klause a Rakousko ztělesňují dýmající chladící věže jaderné elektrárny. Nizozemsko, jehož část leží pod úrovní hladiny moře a kde žije hodně přistěhovalců, je na Entropě pokryto vodou s vykukujícími minarety, z Irska se staly hrající a nadouvající se dudy a z Německa soustava propojených dálnic s pohybujícími se auty.

Plastika vyvolala v Bruselu bouřlivé reakce, největší pokřik spustili Bulhaři a vynutili si zakrytí svého dílku Entropy. Nespokojení byli i Slováci. Kromě zjitřených reakcí se Černému povedlo všechny mystifikovat, že na plastice pracovalo 27 umělců ze zemí Evropské unie.

"Konečně je to pod střechou, Techmanie je příjemné místo. Doufám, že nebude nutné zase další části zakrývat, obalovat a vypínat," konstatoval dnes Černý. Za svůj nejoblíbenější stát v Entropě označil Anglii.

Vzhledem k svému skeptickému postoji k EU v plastice zcela chybí a v horní části rámu je jen prázdné místo. "Bylo s ní nejmíň práce a i nápad je nejvychytanější," vysvětlil Černý, proč má právě tento stát nejraději.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK