Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

První dojmy jsou vždycky nefilmové

Kultura

  20:18
KARLOVY VARY - I na filmovém festivalu jako jsou Karlovy Vary bývají první dojmy nefilmové. Člověk musí nějak přijet, ubytovat se a podobně, že. Já si vždycky užívám okamžik, kdy poprvé zahlédnu pyšný obelisk Thermalu a vzpomínám, jaké to bylo před rokem, před pěti, před třinácti.

Thelma Schoonmakerová a moderátor Marek Eben na červeném koberci foto: ČTK

Taky vždycky hraju takovou hru – jsem zvědavý, kdo bude první známý, koho ve Varech potkám. Letos "vyhrál" bývalý kolega z Festivalového deníku a specialista na dokumenty Filip Šebek. Zeptal jsem se ho, jaký je dokument Rytmus svobody, který mapuje nezávislou rockovou scénu v Polsku od 60. let až do pádu komunismu a na který jsem zvědavý: prý v pohodě.

Pak se mi v mé obvyklé kanceláři v F-Baru (márniční klid a ticho press centra umrtvuje veškerou kreativitu) podařilo upustit dvacku do čerstvě natočeného piva.

Kdo by tušil, že taková banalita způsobí obrovský výron pěny, srovnatelný s těmi pokusy s colou a mentoskami, co je jich plný YouTube. Ale nějak se odstartovat musí.

O oficiálním odstartování – slavnostním zahájení – někdy brzo příště. Teď jen, že podtrhlo mimořádou situaci, v níž se letošní ročník MFF Karlovy Vary odehrává: mezi střídáním vlád a ke konci mistrovství světa ve fotbale. Na to první narážel při ceremoniálu Marek Eben; očekává se taky příjezd nového ministra kultury Jiřího Bessera. To druhé se projevuje mimo jiné velkoplošnými projekcemi zápasů právě v F-Baru či burácením fotbalových fanoušků při přenosu i během rautu v Puppu. Fotbalu neutečeš – a filmu během následujícího týdne a něco už vůbec ne.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!