Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

První pokušení Krista. Brazilský soud nařídil Netflixu stáhnout film,v němž je Ježíš gay

Snímek První pokušení Krista (2019). Režie: Rodrigo Van Der Put. foto: Netflix

Brazilský soud ve středu nařídil internetové streamovací službě Netflix, aby ze své nabídky pořadů v Brazílii stáhla komediální film, v němž je vyobrazen Ježíš jako homosexuál. Snímek vyvolal v brazilských konzervativních kruzích silné pobouření. Situace o Vánocích vyvrcholila útokem na kancelář produkční firmy. Společnost Netflix rozhodnutí soudu nebude komentovat, informovala agentura AP.
  15:00

„Právo na svobodu projevu (...) není absolutní,“ uvedl soudce v odůvodnění rozsudku. „Vystavování tohoto ‚uměleckého díla‘ (...) by mohlo způsobit vážnější a hůře napravitelné škody, než jeho pozastavení,“ dodal. Rozhodnutí je zatím dočasné a musí ho ještě potvrdit soud vyšší instance.

Film s názvem První pokušení Krista vytvořila brazilská komediální skupina Porta dos Fundos. Ježíš v něm na své 30. narozeniny přivede domů svého přítele Orlanda, s nímž podle všeho udržuje romantický poměr.

Snímek vyvolal ostrou reakci u některých brazilských konzervativních křesťanů. Na dva miliony lidí podepsalo petici, která žádá o stažení pořadu z Netflixu. O vánočních svátcích rovněž neznámý útočník napadl zápalnými lahvemi kancelář produkční společnosti, jež snímek vyrobila. Při útoku nebyl nikdo zraněn. Jeden z podezřelých utekl do Ruska a na jeho zatčení nyní spolupracuje i mezinárodní policejní agentura Interpol.

Rozhodnutí soudu kritizovala brazilská advokátní komora. „Jakákoliv forma cenzury nebo ohrožení těchto těžce nabytých svobod představuje krok zpět a nemůže být společností přijato,“ prohlásil její předseda.

V Brazílii žije největší počet katolíků ze všech zemí na světě. Kromě toho je tam i početná evangelická komunita, která podporuje krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, uvedla agentura Reuters. Bolsonaro již dříve prohlásil, že by měl raději mrtvého, než homosexuálního syna.

Jeden z Bolsonarových synů Eduardo nazval na twitteru snímek odpadem a dodal, že komediální skupina Porta dos Fundos „nereprezentuje brazilskou společnost“. „Podporujeme svobodu vyjadřování, ale stojí za to útočit na víru 86 procent populace?“ ptal se podle agentury AFP Bolsonarův syn.

Autor: