130 let
Dějiště koncertu k 100. výročí narození průkopníka nové hudby Johna Cage

Dějiště koncertu k 100. výročí narození průkopníka nové hudby Johna Cage | foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Publikum Pražského jara usedne mezi lokomotivy

Kultura
  •   17:00
PRAHA - Netradiční koncert na neobvyklém místě se připravuje pro příští 67. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Publikum usedne v dopravní hale Národního technického muzea přímo mezi exponáty, pod zavěšenými letadly a mezi historickými automobily.

Některé z vystavených předmětů se také zapojí přímo do hry, řekl dnes novinářům dramaturg festivalu Antonín Matzner. Koncert se uskuteční 14. května 2012 a připomene 100. výročí narození průkopníka nové hudby a estetiky, skladatele Johna Cage.

Pražské jaro 2012

Festival se uskuteční tradičně mezi 12. květnem a 3. červnem. Vstupenky se začnou prodávat v pondělí 12. prosince od 10 hodin. K největším lákadlům patří koncerty pěvců, jako jsou Ian Bostridge, Edita Gruberová, Magdalena Kožená a Bernarda Finková. Na festival zavítají i světově žádané symfonické orchestry, jako je například Vídeňská filharmonie s dirigentem Danielem Barenboimem, londýnský Symfonický orchestr BBC s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem, proslulý Orchestr osvícenského věku, Varšavská filharmonie i Petrohradská filharmonie s šéfdirigentem Jurijem Těmirkanovem.

opravní hala technického muzea by podle pořadatelů měla pojmout až 300 posluchačů. "Zazní i slavná Cageova skladba Imaginární krajina č. 4, která je věnována 12 radiopřijímačům, z nichž každý je naladěný na jinou stanici a každý také hraje v jiné úrovni hlasitosti podle pokynů partitury. Těchto 12 radiopřijímačů bude přímo ze sbírek Národního technického muzea," řekl Matzner.

zdroj: www.youtube.com

Domnívá se, že nově zrekonstruované technické muzeum je vhodné nejen pro Cageovu hudbu, ale i díla jiných komponistů, například Petra Kofroně, Briana Ena, Davida Langa nebo Franka Zappy. Kofroň, který je protagonistou a zakladatelem účinkujícího Agon orchestru, pro tuto příležitost složí novou skladbu věnovanou Cageovi, podle Matznera zjevně ovlivněnou jeho zcela novou estetikou.

Autor: ČTK