Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Punk není mrtvý, říkají to Plexis. V pátek oslaví čtvrt století existence

Kultura

  11:00
PRAHA - Speciální koncert u příležitosti oslav pětadvaceti let existence naplánovala na tento pátek v pražském KC Vltavská česká punková legenda Plexis. Spolu s nimi vystoupí ten večer na pódiu také kapely NVÚ, SPS, Demarche, MZH, Korupce, Gauneři, E!E, Do řady a Zakázané ovoce.

Plexis foto: Plexis archivReprofoto

Kapela vznikla v roce 1984 kolem mladého vyšehradského pankáče Petra "Sida" Hoška. V první sestavě odehráli Plexis několik koncertů, ale po roce hraní odešli baskytarista Marek Sibřina a kytarista Martin Bíňovec. Kapela nadále pokračovala jako trio, občas si s nimi zahrál zpěvák Visacího zámku Jan Haubert.

Tehdy byli Plexis neopunk typu Exploited s jednoduchými vtipnými texty. Odehráli několik dalších koncertů, v roce 1986 ale přišel rozpad, po kterém nebylo o skupině až do podzimu 1988 slyšet. Hošek mezitím spoluzaložil Do Řady! a hrál na baskytaru v Michael's Uncle, Vitáček s Pavlem Brožem hráli ve Visacím zámku.

To je ta hudba, kterou chce hrát
Noví Plexis už nehrají ve stylu Exploited, lze vypozorovat spíš vlivy tzv. streetrocku. V roce 1990 nahráli první album, které nese název Půlnoční rebel. Tam zní ještě punkově, ale další dvě alba, White Killer (1992) a III (1993), jsou už streetrocková. Obrat zpět k punku přichází v roce 1994, kdy Plexis předskakují legendárním Ramones v pražské Lucerně.

Hošek si uvědomil, že to je ta hudba, kterou chce hrát. Punk není mrtvý! Proto skupinu rozpustil a hledal nové členy. Další album To (1998) nahrané v nové sestavě už zní zase punkově, stejně jako zatím poslední řadové album Už mi to kroutí nohy (2000). U příležitosti oslav vyšlo letos v květnu album Best of 25 let.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!