Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Punková kapela Green Day zahraje v Praze pod širým nebem

Kultura

  12:51
Jedna z nejpopulárnějších kapel současnosti, americké punkrockové trio Green Day, vystoupí 29. června pod širým nebem v areálu holešovického Výstaviště v Praze. V rámci evropského turné představí své poslední album 21st Century Breakdown, které letos získalo Grammy jako nejlepší rockové album.

"Kapela je ve vrcholné formě, koncert by měl trvat tři hodiny a můžeme se tak těšit na skvělý zážitek," uvedl pořadatel koncertu Borek Jiřík. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketpro za 890 a 1190 korun.



Trojice kalifornských muzikantů se dala dohromady koncem 80. let; ze zakládající sestavy v kapele dosud kromě Billieho Joea Armstronga vydržel baskytarista Mike Dirnt. Debutové album 1039/Smoothed Out Slappy Hours vydali Green Day v roce 1990, poté nahradil původního bubeníka nynější Tré Cool. Slávu kapele přineslo až v roce 1994 její třetí album Dookie, jen v USA se ho prodalo deset milionů kopií.

Po vydání alba American Idiot v roce 2004 se kapela bránila nařčení části radikálních fanoušků, že skupina opustila po svém komerčním úspěchu punkovou dráhu a tomuto žánru se zpronevěřila.

Poslední studiové album 21st century Breakdown skupina vydala loni v květnu. V roce 2009 byli Green Day na předávání Amerických hudebních cen (American Music Awards) vyhlášeni vítězem v kategorii alternativní rockové hudby.

Autor: