Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Punkový kabaret The Tiger Lillies opět nadchl divadlo Archa

Kultura

  22:21
PRAHA - Pražské divadlo Archa otevřela novou sezonu premiérou projektu s kultovní britskou kapelou The Tiger Lillies Zde jsem člověkem! Here I am Human!.

The Tiger Lillies (Divadlo Archa, Praha, 20/09/2009) foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Hudebníci napsali pro autorské představení sérii nových písní, které se tematicky volně opírají o středověký román Francoise Rabelaise Gargantua a Pantagruel. Obecenstvo se při představení bavilo, účinkující sklidili dlouhé ovace.

Rozhovor LN s Tiger Lillies - 17.9.2010

Jaká byla vaše první návštěva Prahy?
Revoluce byla ještě ve vzduchu, žil tady jeden britský malíř, Ben. Dneska bydlí vÚněticích, stal se z něj burzovní makléř. Zavolal, jestli nechcem přijet do Prahy, že to tady žije. Skočili jsme na autobus, jeli dva dny z Londýna a dívali se z okna. Naše první mezinárodní turné. Tak uvolněné lidi jsme ještě nezažili.

Když se vás nedávno americký novinář ptal, kde je nejlepší atmosféra, řekli jste: jednoznačně v Rusku a Česku.
Protože tady je nejlepší publikum. Byli jste takoví hladoví. Vím, že někteří slavní muzikanti a kapely sem přijeli hned v roce 1990, ale lidi třeba neměli peníze, aby na jejich koncerty šli. Nám tehdy strašně pomohl Jim Čert, dodnes slyšíme jeho Everybody’s smoking marihuana. Do vaší múzické kultury jsme tak nějak přirozeně zapadli: pocit smutku, cikánská svoboda, tragédie, nože, sexu, až to bolí, a tak. Stejně nás mají rádi v Mexiku, asi proto, že mají taky kulturu plnou alkoholu. A navíc sebevražd.

Kde všude jste hráli? Na rané koncerty U vystřelenýho oka dodnes fanoušci vzpomínají se slzou v oku.
Tehdy to mělo grády, byli jste tak čerství z odchodu Rusů: lidi se prali, aby na nás viděli, bylo to přesně, o čem každý muzikant sní. Taky jsme hráli v malých městech, v legračních nočních klubech, třeba v Žatci, tam bylo narváno, až jsme se o ty lidi báli, na to nikdy nezapomeneme. Hráli jsme i ve squatech, na Ladronce. Jsou lidi, co mají rádi naši divadelní poetiku, trochu podivnou, ti si nás vždycky našli. O naší pražské historii chceme příští rok napsat novou divadelní inscenaci.

Celý rozhovor, který pro magazín Pátek vedla Veronika Bednářová, čtěte ZDE.

Texty písní tria The Tiger Lillies charakterizuje svérázná logika zvrácenosti a zdůrazňování různých projevů tělesnosti. Irský dramatik Jocelyn Clarke, který na představení spolupracoval, proti nim postavil myšlenku etikety a pravidel společenského chování. Na jevišti tak stojí proti expresivním skladbám plným vulgarit 'výuka' tělesné hygieny, oblékání, stolování, sexu i umírání podaná seriózním výkladem a ukázkami plnými komiky.

Na pódiu byla předvedena řada úkonů, které patří do oblasti intimit, ale i náznaky obscénností. Hudebníkům z The Tiger Lillies ve zhruba hodinové "hudební moralitě" sekundují Jiří Zeman Sönmez v roli moderátora, herečka Zuzana Stavná a tanečník Jiří Bartovanec jako figuranti.

Divadlo Archa se v posledních letech stalo pro The Tiger Lillies, tedy Martyna Jacquese, Adriana Hugea a Adriana Stouta domovskou scénou. Jejich tvorba stojí na pokraji kabaretu, brechtovských songů, punku a soudobé hudby. Hlas zpěváka a skladatele všech písní Jacquesa osciluje od hrubého pouťového zpěvu po operní falzet s kastrátskou technikou.

Recenzi Jiřího Peňáse čtěte v pondělním vydání deníku

Autoři: ,