Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Působivá podívaná s příběhem, který nedává smysl. První ohlasy na Carnival Row jsou rozporuplné

Seriál Carnival Row (2019). foto: AMAZON PRIME

PRAHA - Fantasy příběh od Amazonu s Orlandem Bloomem a Carou Delevignovou se celý natáčel v Česku. Názory na něj se ale různí. Carnival Row zamíří na obrazovky již 31. srpna.
  17:00

Bytosti z pohádek a bájí utekly z válkou zmítané země, aby útočiště nalezly v Carnival Row, vykřičené čtvrti blíže nespecifikovaného města. Mezi občany města a imigranty vznikají nepokoje. Děj sleduje detektiva Rycrofta Philostrateho (Orlando Bloom), který vyšetřuje sérii brutálních vražd. Vina je samozřejmě obyvateli města automaticky svalována na bájné postavy a hrozí, že se strhne krvavý konflikt. Právě v tom zmatku se ocitá i víla Vignette Stonemossová (Cara Delevigneová), bývalá Rycroftova milá, která se musí skrývat, protože je jednou z podezřelých. Rycroft se s Vignette znovu shledá a sám se stane podezřelým. Možná ale měli tvůrci seriálu s tím množstvím dějové expozice zvolnit, protože příběh je podle prvních recenzí neslabší částí seriálu. 

„Působí to tak, že příběh Carnival Row nikdy nevěří ve svou vlastní magičnost,“ myslí si Michal Schicková ze serveru Hypable.

„Carnival Row je televizní ekvivalent slovních zvratků. Záměr je vidět, ale výsledek je uspěchaný a zmatečný,“ nešetří kritikou Angela L. Harmonová z webu The NitPic

„Seriál Carnival Row je výrazný tím, že je nekonzistentní, neodvážný a uspěchaný najednou,“ míní Dominic Patten z populárního filmového webu Deadline.

„I přes bohatý vizuál a zajímavé zasazení je Carnival Row poněkud tupé zklamání,“ myslí si bloger Kyle Wilson

Ne všichni si ale na příběh stěžují. „Chvílemi je Carnival Row příběhově až zbytečně složitý, ale na jeho způsobu vyprávění je stejně něco líbivého,“ shrnula své názory Kristen Baldwinová z magazínu Entertainment Weekly.

„Carnival Row je zábava. Je to stupidní, bizarní, krásná a roztěkaná zábava,“ myslí si Meghan O´Keefová z webu Decider

Česko, domov pro víly

Temná steampunková atmosféra, vzducholodě a estetika viktoriánské Anglie. Našinci v šedivých barvách jistě poznají hned několik pražských budov. Monumentální je hlavně pohled na Vltavu a oba břehy Prahy. Z Nového města totiž filmaři udělali šedivou industriální zónu, která k návštěvě zrovna neláká.
 
„Nikdy tady nic jako Carnival Row nebylo. Takový příběh spolu s naprosto unikátním světem, motivy a estetikou uvidí televize poprvé. Nemůžeme se dočkat, až to předvedeme divákům,“ sdělil v říjnu 2017 v oficiálním vyjádření Joe Lewis, vedoucí sekce komedie a dramatu v Amazon Studios.

„Seriál se točil kompletně v České republice, měli jsme tu celkem 108 natáčecích dnů a přípravy zabraly dalších pět měsíců. Začaly už v květnu 2017. Ze 60 procent se pracovalo v ateliérech, na pozemku barrandovských studií vyrostly kulisy fiktivního viktoriánského města a v ateliérech řada dekorací. Na jejich stavbě jsme zaměstnali kolem čtyř stovek řemeslníků. Točili jsme ale třeba i v Prachovských skalách, v Liberci, na zámcích Frýdlant a Krnsko,“ uvedl již loni v březnu producent David Minkowski ze společnosti Stillking Features, která natáčení v Česku zajišťovala.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...