130 let

Západ nás maže včetně Čajkovského, hřímal Putin. Vzpomněl na Rowlingovou

Kultura
  •   20:27
Západ se podle Vladimira Putina snaží zakazovat ruskou kulturu a to včetně děl velkých ruských skladatelů Petra Iljiče Čajkovského, Dmitrije Šostakoviče či Sergeje Rachmaninova. Ruský prezident takové tendence přirovnal k akcím v nacistickém Německu. Zmínil i nedávnou kauzu J. K. Rowlingové.

Ruský prezident svá slova pronesl v televizi na setkání s osobnostmi současné ruské kultury. „Snaží se vymazat celou tisíciletou kulturu, naše lidi,“ sdělil Putin. „A stejným stylem zakazují i naše spisovatele a knihy,“ dodal podle agentury Reuters.

„Mluvím o narůstající diskriminaci všeho spojeného s Ruskem. Tendenci, která se šíří mnoha západními zeměmi,“ pokračoval ruský prezident a připodobnil situaci k akcím nacistického Německa ve 30. letech.

Zmínil i kauzu britské spisovatelky J. K. Rowlingové, která vyvolala kontroverzi kvůli svým výrokům v otázce transgender. Ruští umělci prý nyní ve světě čelí stejnému zacházení jako autorka Harryho Pottera.

Dirigent Valerij Gergijev a Orchestr Mariinského divadla na koncertě v Obecním domě

„Nedávno zrušili Joanne Rowlingovou. Dětská autorka, jejíž knihy vycházejí po celém světě, upadla v nemilost příznivců takzvaných genderových svobod jen proto, že nevyhověla požadavkům genderových práv. Dnes se snaží zrušit tisíciletou zemi,“ řekl Putin.

„Nejlepším kritikem západní kultury rušení asi nebudou ti, kteří v současné době vraždí civilisty za zločin odporu nebo vězní a tráví své kritiky,“ reagovala autorka. K tweetu připojila článek o uvězněném opozičním předákovi Alexeji Navalném. Dodala, že stojí při Ukrajině, které hodlá finančně pomáhat prostřednictvím své charitativní organizace. 

Reuters zmiňuje několik světových institucí, která díla ruských autorů ze svého repertoáru skutečně stáhla. Na prvním místě ovšem připomíná kauzu ruského dirigenta Valerije Gergijeva, který několik desetiletí vede petrohradské Mariinské divadlo a který promluvil i během pátečního setkání s Putinem. 

Gergijev totiž odmítl odsoudit ruskou invazi na Ukrajinu, což ho stálo místo hlavního dirigenta mnichovské filharmonie či možnost dirigovat v milánské La Scale. Čajkovského díla vyřadila ze svého repertoáru cardiffská filharmonie i další japonská či chorvatská tělesa. Španělské Teatro Real odvolalo plánovaná vystoupení ruského Bolšovo baletu, velké aukční domy Christie’s, Sotheby’s či Bonhams pak v Londýně zrušily prodeje děl ruských autorů.

Tento týden dále vyšlo najevo, že se operní soubor Národního divadla rozhodl vyřadit ze svých plánů inscenaci Čajkovského opery Střevíčky. Šéf opery Per Boye Hansen to zdůvodnil současným kontextem. V čase, kdy Rusko vojensky napadlo Ukrajinu, by prý mohla proputinovská propaganda bezmála sto čtyřicet let staré dílo zneužít k propagaci „velkoruských“ myšlenek.

Nutno podotknout, že jde o pracovní změnu v dosud nezveřejněném dramaturgickém plánu a Hansen o ní informoval pouze své zaměstnance interním dopisem. Naše první scéna navíc v současnosti uvádí řadu děl ruských autorů. V březnu měl například ve Stavovském divadle premiéru filmový Idiot, který Činohra Národního divadla natočila dle slavného díla Fjodora Michajloviče Dostojevského. První scéna navíc v současnosti uvádí i dva Čajkovského balety či Gorkého Vassu Železnovovou.

Nakladatelství Argo pak přestalo vydávat knihy ruského sci-fi spisovatele Sergeje Lukjaněnka pro jeho otevřenou podporu současné války. Lukjaněnko na krok Arga reagoval ostře a zkritizoval celý český národ pro protiruské a nacistické nálady. 

Autor: Tomáš Šťástka