Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Putovní Paganfest ve Zlíně: obraťme kříže a pojďme si zahrozit

Kultura

  11:00
ZLÍN - Finská skupina Korpiklaani bude hlavní hvězdou druhého ročníku putovního metalového festivalu Paganfest, který se uskuteční ve Zlíně 27. září. V předvečer Dne české státnosti se v tamním klubu Masters Of Rock Café představí i dalších pět formací.

Korpiklaani foto: Reprofoto

Hlavní hvězdou metalové neděle bude stejně jako loni finská formace Korpiklaani. Folk metalová skupina z Lahti byla založená v roce 1993 pod jménem Shaman. Zakladatelem je zpěvák a kytarista Jonne Järvelä. Hlavními tématy písní je finská a laponská příroda, mýty Finů a Sámů a pro Finsko typický alkohol. Skupina je na Moravě velmi populární, na Zlínsku vystupovala již asi desetkrát a podle svých slov se tu cítí "jako doma".

Letos ji na Paganfestu doprovodí němečtí Die Apokalyptischen Reiter. Tito mistři chaosu, provokatéři a vtipálci uzavírali loňský ročník festivalu Masters Of Rock v nedalekých Vizovicích. Sekundovat jim budou švédští deathmetalisté Unleashed či skotští představitelé "pirátského" metalu Alestorm, které české publikum mohlo loni také vidět ve Vizovicích.

Svůj projekt Ex Deo představí zpěvák skupiny Kataklysm Maurizio Iacono, který se zabývá historií starověkého Říma, kterou se chystá provést i návštěvníky Paganfestu. Oživením by mohlo být také vystoupení americké formace Swashbuckle, kombinující death a thrash metal s folkovými prvky.

Paganfest 2009 zahrnuje celkem 23 koncertů v Německu, Nizozemí, Belgii, Francii, Švýcarsku, Itálii a Rakousku. Kromě Zlína putovní festival ze zemí bývalého východního bloku zavítá již jen do maďarské metropole Budapešti, kam skupiny zamíří právě po koncertu na Moravě.

Autor: