Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Původní kajuty i strojovny nabídne velkolepá výstava věnovaná zkáze Titaniku

Kultura

  6:00
PRAHA - 10. února se v Praze v Letňanach otevře velká výstava přibližující legendární plavbu největšího osobního parníku své doby, který ztroskotal už při své první plavbě 15. dubna 1912. Zahynulo na něm přes 1500 osob. Výstava představí stovky exponátů a rekonstrukce původních prostor.

Výstava představí stovky exponátů. foto: Výstava Titanic

Výstava Titanic má za cíl nejen připomenout slavnou událost světových dějin, ale chce zobrazit i historické souvislosti, společenskou, kulturní a politickou situaci na počátku 20. století. Přiblížit návštěvníkům chce i velkou migrační vlnu, kdy tisíce lidí utíkalo z Evropy před chudobou a blížící za vysněným bohatstvím do Ameriky.

Celková rozloha výstavy je více než 3000 metrů čtverečních a organizátoři odhadují délka návštěvy cca na dvě hodiny.

Výstava představí stovky exponátů.
Návštěvníci se budou moci dotknout osudného ledovce.

Každý návštěvník dostane při vstupu palubní vstupenku se jménem reálného člověka, který na Titaniku v době jeho katastrofy byl. Podle organizátorů tak bude moci prožít celou prohlídku výstavy jako jeden z cestujících na palubě Titaniku a díky dokonalé rekonstrukci kajut, strojovny nebo jídelny nasát atmosféru přepychu a technického pokroku počátku 20. stol. „Nejzajímavější jsou skutečné artefakty vylovené z vraku lodě ze dna oceánu. Těchto artefaktů je na výstavě více než sto. Jedná se o osobní předměty cestujících, například kabelky, šperky, části oděvů, ale také zařízení z lodi, kusy nábytku, různých lodních přístrojů apod. Na některé z nich je dokonce možné sahat a tak se návštěvník dotkne Titanicu. Výstava je postavena především na konkrétních příbězích a osudech pasažérů na Titaniku. Nebude samozřejmě chybět mnoho textových a obrazových podkladů týkajících se také konstrukce a technického zázemí lodi,“ říká za organizátory výstavy Martin Zvoníček.

Česká stopa

Za projektem světové výstavy Titanic stojí společnost RMS Titanic, která má výlučná práva na vyprošťování předmětů z vraku Titaniku. „Naší firmě se však podařilo dohodnout rozšíření výstavy o tzv. českou stopu na Titaniku. Zjistili jsme, že mezi pasažéry a posádkou byli Češi. Na výstavě tak přibyla samostatná expozice věnující se těmto dávným hrdinům,“ řekla Lucie Nouzová, ředitelka marketingu pořadatelské firmy JVS GROUP. „Zajímavý je příběh slovenských dvojčat, které na Titaniku cestovala se svým otcem. Ten bohužel cestu nepřežil. Dvojčata však docestovala až do New Yorku, kde nikdo neznal jejich původ. Jejich fotografie obletěla svět a dostala se až k jejich matce zpět do Evropy. Konec celého příběhu se dozví návštěvník až na výstavě v Letňanech,” dodává k tématu Zvoníček.

Manší verze aktuální výstavy proběhla v roce 2008 v prostorách pražské Lucerny, letošní výstava je však podle organizátorů naprosto odlišná především svým pojetím a rozlohou. „Některé exponáty jsou stejné, ale výstava v roce 2016 bude doplněná o mnoho dalších exponátů z vraku lodě, a především o rekonstrukce celých částí lodi jako jsou chodba, kajuty, strojovna, jídelna, ale také o již zmíněnou českou stopu na Titaniku. Kromě toto se budou návštěvníci moci dotknout ledovce. Celkově je rozloha výstavy v pražských Letňanech výrazně větší,“ říká Martin Zvoníček.

Návštěva výstavy však nebude levná záležitost - vstupenka pro doslěpého stojí 300,- (o víkendu 350,-), víkendové rodinné vstupne bude 900,-.

Autor: