Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Queen a Mercury fotoaparátem 'bedňáka'

Kultura

  12:22
LONDÝN - Intimní pohled na legendární rockovou skupinu Queen přinese nová fotografická výstava, kterou bude od léta hostit londýnská Proud Central Gallery. Autorem snímků je Peter Hince, bývalý šéf "bedňáků" kapely v dobách její největší slávy.

Queen foto: Peter 'Ratty' HinceReprofoto

Výstava nazvaná Queen: The Unseen Archive (Queen - Nespatřený archiv) bude v britském hlavním městě k vidění od konce července do září v prostorech Proud Central Gallery. Většina snímků Hinceovy sbírky nebyla až do této chvíle nikdy veřejně představena.

Hince se s Queen seznámil v roce 1973 a jako součást technického doprovodu převážejícího hudební aparaturu se zúčastnil mnoha koncertních turné. Stal se z něj důvěrný přítel Freddieho Mercuryho i ostatních členů skupiny.

Kapela Queen vznikla v roce 1970 v Londýně. Založili ji zpěvák Freddie Mercury, kytarista Brian May, bubeník Roger Taylor a baskytarista John Deacon. Mercury v roce 1991 podlehl chorobě AIDS a Deacon kapelu opustil. Queen poté pořádali koncerty jen ojediněle s různými zpěváky.

Od roku 2004 začali May a Taylor vystupovat se zpěvákem, hudebníkem a skladatelem Paulem Rodgersem. Tento měsíc však Rodgers spolupráci s Queen oficiálně ukončil.

Více fotografií: peterhince.co.uk/Queen/photos

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...