Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Rasistická soutěž? Herci i filmaři v otevřeném dopise oznamují bojkot Zlatých glóbů

Nicole Kidman na předávání 77. Zlatých Glóbů. foto: ČTK

LOS ANGELES - Hollywood Foreign Press Association (HFPA), sdružení organizující Zlaté glóby, je pod tlakem od filmařů i herců. Ti prostřednictvím svých zastupujících agentur poslali sdružení otevřený dopis, že budou prestižní soutěž napříště bojkotovat, pokud se v Hollywoodu nezmění podmínky.
  5:00

Více než 100 prominentních agentur zastupujících filmaře a herce z Hollywoodu poslalo otevřený dopis sdružení HFPA. V něm ho obviňují z dlouhodobě diskriminujícího a eticky špatného chování. Dokud se tedy Zlaté glóby „nepolepší“, ony agentury a jejich klienti začnou soutěž bojkotovat.

Rosamund Pikeová na hotelu po předávání Zlatých glóbů.
78. ročník cen Zlatý glóbus.

Filmový magazín Variety uvádí, že mezi agenturami jsou i špičky v oboru, jako DDA, Premier, 42West nebo Rogers & Cowan/PMK. Ty v zásadě zastupují ty nejlépe placené osobnosti filmového průmyslu. 

„Naši klienti se už déle nebudou zúčastňovat akcí pořádaných HFPA, pokud nám nepředstavíte jasný a na časové ose položený plán na celkovou transformaci,“ píše se v dopisu. HFPA pořádá velké množství akcií, ale Zlaté glóby jsou z nich tou největší. Takový bojkot by zcela jistě znamenal jejich zkázu.

Sdružení HFPA je dlouhodobě kritizováno za svůj přístup k menšinám. Nová vlna kritiky se na něj snesla při letošním online galavečeru Zlatých glóbů. Sdružení obratem oznámilo, že do řad svých porotců přijme víc jedinců z rasově znevýhodněných menšin.