Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Reakce nejbližších spolupracovníků Gotta: Byl to kamarádský a vtipný člověk

Karel Gott v nahrávacím studiu foto: Supraphon

PRAHA - Jako na kamarádského a vtipného člověka vzpomínají na Karla Gotta jeho nejbližší spolupracovníci. Populární zpěvák zemřel v úterý před půlnocí ve věku 80 let doma v kruhu své rodiny. Eva Pilarová, která s ním zpívala například ve filmu Kdyby tisíc klarinetů, přijala zprávu s velkým zármutkem.
  11:28aktualizováno  13:36

„Co k tomu mohu říct. Ať řeknu cokoliv, tak to vyzní jako fráze. A neříkat nic, to nejde, protože Karel znamenal pro spoustu lidí strašně moc. Mrzí mě to, když jsem ho viděla na oslavě jeho narozenin, tak mě nenapadlo, že je to naposledy. Je mi to moc líto, byl to kamarád,“ řekla zpěvačka.

Za ztrátu báječného člověka, vynikajícího zpěváka a kolegy označila úmrtí zpěváka jeho spolupracovnice zpěvačka Helena Vondráčková.„Ta zpráva pro mne byla dnes ráno opravdu bolestivá. Dovedu se vžít do situace celé jeho rodiny - jak Ivanky, tak holčiček, které s ním neustále byly. Pro všechny lidi u nás i v zahraničí je to velká ztráta. Ztráta báječného člověka, vynikajícího zpěváka a kolegy. Já na něj vzpomínám a budu vzpomínat s láskou. Byl to velmi hodný, citlivý člověk, vždy ochoten pomoci komukoliv, kdo byl v nesnázích. Je mi to velmi líto. Vzpomínám na všechna naše společná vystoupení, ať to byly koncerty, televizní pořady... Bude mi velmi chybět!“ napsala Vondráčková ve svém prohlášení zaslaném ČTK.

Vondráčková s Gottem společně vystupovala již od 60. let. Nazpívali spolu mimo jiné duety Song hrál nám ten ďábel saxofon (The Last Night Of The World) z muzikálu Miss Saigon, S láskou, Jen pár večerů nebo Tak jdem, tak pojď.

V knize nazvaná Náš Karel!, ve které před Gottovými osmdesátými narozeninami společně dalšími osobnostmi vzpomínala na nejpopulárnějšího tuzemského zpěváka také Vondráčková. Při té příležitosti uvedla, že radila jeho budoucí manželce Ivaně vhodnou taktikou, kterak dovést Gotta k oltáři.

Karel Gott s Helenou Vondráčkovou v New Yorku v roce 2005
Karel Gott na archivním snímku

Hudebník a organizátor festivalu Benátská! Petr Pečený si podle svých slov na Gottovi cenil zejména toho, že si uměl dělat legraci sám ze sebe. „To je u umělců jeho rozměru velmi neobvyklé. S Karlem jsme se naposledy potkali, když jsme za ním byli s Lou Fanánkem Hagenem u něho doma na Bertramce ohledně knížky vzpomínek, kterou psal. On od nás chtěl, abychom si vzpomněli na tu kapitolu, kdy jsme rozjeli akci Gott na hrad. Celou dobu vyprávěl vtipy a strašně jsme se u toho nasmáli. Strašně si vážím toho, že jsem ho mohl poznat a že jsme, myslím, byli přátelé,“ uvedl Pečený.

Smrt Gotta je v Německu a dalších zemích zpráva číslo jedna, informují o tom všechny servery a televize

Zpěvačka a kytaristka Lenka Filipová označila Gotta za svůj vzor na jevišti. „Znala jsem ho od svých studentských let, kdy mi dal příležitost být jeho hostem a dal mi mnoho užitečných rad. Měla jsem příležitost se od něho hodně naučit. Vždycky jsem ho obdivovala a měla jsem k němu úctu dodnes, i když jsme si už jako kamarádi tykali. Byl to obdivuhodný pokorný člověk, který miloval svoji profesi,“ sdělila Filipová.

Gottův dlouholetý spolupracovník Felix Slováček na dotaz České televize, jak si Gotta bude připomínat, řekl: „Já si ho nemusím připomínat, já ho mám v sobě. Mám ho úplně pod kůží, já ho mám pořád v srdci.“

Olga Malířová Špátová, která s Gottem natáčela dokumentární film, na zpěváka vzpomíná jako na statečného a vyrovnaného člověka. „Měl by být pro nás vzorem tím, jak byl slušný a gentlemanský. Nikdy jsem nezažila člověka s tak velkou kariérou, tak velkým talentem a současně tak slušného a s takovou pokorou,“ uvedla.

Vzácný člověk byl Karel Gott podle režiséra Zdeňka Trošky. Ten je šťastný, že s ním mohl pracovat, bylo tomu třeba tak při pohádce Z pekla štěstí 2. 

„Měl jsem štěstí, že jsem ho léta mohl znát. Karel Gott byl opravdu vzácný člověk, vzdělaný a inteligentní a přitom neuvěřitelně skromný, pozorný a vlídný,“ řekl Troška. Kdyby takových slušných lidí bylo více, dobře by bylo v naší zemi, dodal režisér, který do pohádky Z pekla štěstí 2 obsadil oblíbeného zpěváka do dvojrole Pánaboha a Lucifera.

„Došlo na Nietzscheho : Bůh je mrtev. Nebyl hrdina a věřil kdejaké konspiraci. Ale bavil lidi skoro 60 let, byl to hodnej člověk, byla s ním legrace, byl pozornej a pomáhal druhým. Jeho povahu bych si přál mít. Hvězdný život Karla Gotta se naplnil. Soustrast rodině a klobouk dolů,“ sdělil na twitteru režisér Jan Hřebejk, který s Gottem také pracoval. Připojil vzpomínku na natáčení s Gottem, kde při nahrávání koncertu nezvládl jeden ze sboristů správně zazpívat tón.

„Karel Gott zakašlal, všem se omluvil a řekl: Promiňte, já jsem dnes nastydlý. A všichni věděli, že to nebyla jeho chyba. Měl tenhle typ pozornosti a já jsem si říkal, že jsem si nedovedl představit, že by mu kdokoli v tomto ohledu něco zazlíval. Setkal jsem se s ním mnohokrát, ale tohle mi utkvělo v paměti,“ řekl Hřebejk, který s Gottem natočil jednu z povídek v televizním cyklu Škoda lásky.

Textař Michal Horáček označil Gotta za „posla dobrých zpráv i v dobách, které nebyly zvlášť dobré“. „Karel Gott byl v jistém smyslu více než člověk, byla to instituce. Jeho hlas provází celý můj život. Disponoval nějakým zvláštním kouzlem, které na mě tolik nepůsobilo, ale byl jsem svědkem toho, jak mohutně působí na spoustu lidí. On chtěl být vždycky poslem dobrých zpráv, což mu mnozí vyčítali, protože byl poslem dobrých zpráv i v dobách, které zvlášť dobré nebyly. Ale on nabízel jistotu a uklidnění a je vidět, že kápnul obrovskému počtu lidí do noty,“ sdělil Horáček.

„Všechna velká slova už byla řečena, takže mohu jenom dodat, že po Karlovi zůstane prázdno,“ podotkl hudebník Ondřej Hejma.

S velkou lítostí přijali zprávu o úmrtí Gotta také bratři Jan a Václav Neckářovi. „Měli jsme ho rádi, od doby, kdy začínal, byl něco jako zjevení. S mým bratrem (Václavem Neckářem) si stejně jako třeba s Waldemarem Matuškou nekonkuroval, protože každý měl své jiné publikum,“ uvedl hudebník Jan Neckář. „Pamatuju se, že když jsme ho na začátku šedesátých let poprvé viděli v televizi, naše maminka prohlásila, že jednou bude hrozně moc slavný. A nemýlila se,“ dodal.

„Slzy mě vhrkly do očí při té smutné zprávě. Karel byl vlastně kamarád, kterého měl každý rád. Mohl zpívat jakýkoli styl a vždy to bylo skvělé. Je pro mne moc smutné psát o něm v minulém čase,“ sdělila jazzová zpěvačka Jana Koubková.

Reakce německých umělců

Odešel úžasný člověk, napsal po smrti Karla Gotta německý rapper Bushido, který s ním nahrál skladbu Být stále mlád (Für immer jung). „Dnes odešel úžasný člověk. Moje soustrast všem pozůstalým,“ napsal jedenačtyřicetiletý rapper na instagramu, kde také připojil svou fotografii s Gottem. „Milý Karle, pozdrav od nás, prosím, moji mámu. Chybí nám,“ podotkl také Bushido.

„Dnes odešel úžasný člověk. Moje soustrast všem pozůstalým,“ napsal jedenačtyřicetiletý rapper na instagramu, kde také připojil svou fotografii s Gottem.

Kvůli úmrtí „milého kolegy“ truchlí i německý zpěvák a moderátor Gunther Emmerlich, který se s Gottem znal už z dob východního Německa. „Jen málo lidí mělo tak světovou kariéru jako on. Kdo z východního bloku to dotáhl až do Las Vegas?“ řekl.

Jako na velkou hvězdu bez manýr vzpomíná na plzeňského rodáka další německý zpěvák Wolfgang Lippert. „Jeho smrt mnou hluboce otřásla, i když jsme všichni věděli, jak moc byl nemocný,“ sdělil listu Bild.

Autor: