Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

RECENZE: Kundera aneb Bylo nebylo. Lačnění po senzacích rámuje spisovatele jako mnohonásobného devianta

Ta kniha ještě nevyšla, a už je kolem ní pořádný humbuk. Jan Novák (1953), proslavený „bichlí“ o Mašínech či monografií Miloše Formana, napsal o Milanu Kunderovi víc než devět set stránek, a to je zatím v půlce jeho života. A právě o něj hlavně jde, kniha se jmenuje Kundera: Český život a doba.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Chápu, že je leckdo poněkud nervozní když se sáhne na jednu z ikon šedesátých let a Pražského jara. Příští kniha už by mohla být o Dubčekovi, nebo Havlovi a to by nešlo jen tak okecat.

0 0
možnosti

Vaše tvrzení pane Glasere neodpovídá skutečnosti, protože na ikonu Havla se sáhlo a sahá a Dubčeka sem netahejte, protože nebyl spisovatelem. Poněkud nervózní je však Kundera, protože si činí nárok být v síni slavných francouzských spisovatelů a ta špína která na něm lpí z minulosti ho morálně poškozuje.

0 0
možnosti

To, že je Milan Kundera vynikající literát, je nesporné. Moc takových nemáme. Několik jeho literárních děl jsem přečetl a podle mne jsou vynikající. Kundera je překládán a čten. Povahové vlastnosti autora mě nezajímají, stejně je nedovedu posoudit a v této věci tvrzení jiných nejsou podstatná. Na jakousi biografii o devíti stech stranách nemám čas. Nic mně to nedá.

0 0
možnosti

Pane Kusáku, povahové vlastnosti se u spisovatele projeví vždy, jde jen o to v jaké míře. Mám však na Vás dotaz. Je Kundera český, nebo francouzský spisovatel?

0 0
možnosti

D48o58n 29N30o26w83o86d96n26y

27. 6. 2020 13:52

Novak WHOOOOOOOO ?

0 0
možnosti

P52e58t42r 26P24r33u15n68e70r

27. 6. 2020 13:34

Knihy tohoto typu by neměli psát ani nekritičtí obdivovatelé ani lidé vůči spisovateli negativně zaujatí jako pan Novák. Mělo by být na čtenáři aby si udělal vlastní názor. Myslím, že pan Novák odhání řadu potenciálních čtenářů.

0 0
možnosti

Z recenze by mohly vyplynout dvě otázky - které nemusí spolu nijak souviset: 1) Je Novák špatný literát (jenom lačnící po senzacích), nebo ne? 2) Je Kundera mnohonásobný deviant, nebo ne? (Poznámka: do zločinecké KSČ vstoupil poprvé v r. 1948, podruhé v r. 1956, po vydání silně prorežimní básně Poslední máj. Až do počátku 60. let v silně probolševické tvorbě pokračoval.)

0 0
možnosti

To je dnes v módě, říkat "nic není černobílé". Taky už se neříká "lež", ale "alternativní pravda". A vrah je zároveň mediální hrdina. O morálním profilu některých vrcholných politiků, které volí třeba 30 % voličů, ani nemluvě. Vstup do KSČ je obecně zásadně projevem určité morální slabosti, to se nedá ničím okecat.

0 0
možnosti

F75u55l34l 51N51a23m68e

27. 6. 2020 8:10

Kniha od Nováka je silně propagovaná Českou televizí. Kundera totiž mimojiné kdysi prohlásil o V.Havlovi, že byl morální exhibicionista.

0 0
možnosti

Tak to jste mně pane ohne Namen jmenovitě nahrál. Pokud byl V.Havel morální exhibicionista, tak byl Kundera amorální exhibicionista!

0 0
možnosti
Foto

Kdyby pan Novák tak rozebral sám sebe nebo kohokoliv druhého, tak by to určitě nebyla pěkná podívaná. Jenže pan Novák není pan Kundera, ale obyčejná literátní hyena, takže se o něm toho ani moc vědět nechce v čtenářské obci.

0 0
možnosti