Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

RECENZE: Muzika je zázračná síla, ukazuje film o The Tap Tap

Kultura

  16:00
PRAHA - Po zářijovém uvedení v kinech má dokument Radovana Síbrta Postiženi muzikou tento týden premiéru na HBO, a to ve všech jejích evropských teritoriích. Snímek o fungování známé kapely The Tap Tap získal loni Cenu diváků na festivalu v Jihlavě a není divu: stejně jako koncerty populárních muzikantů s handicapy je prodchnutý energií a černým humorem. Zároveň se nevyhýbá ani vážným tématům a život protagonistů ukazuje bez příkras a bez patosu.

Snímek Postiženi muzikou (2020). Režie: Radovan Síbrt. foto: HBO/AEROFILMS

Režisér Radovan Síbrt se věnuje zejména několika výrazným osobnostem souboru, mezi nimiž pochopitelně nechybí kapelník Šimon Ornest, který před dvaceti lety orchestr založil a pevnou rukou jej vede. Film je zároveň příležitostí ke krátkému, ale silnému setkání s jeho otcem Jiřím Ornestem, který v průběhu natáčení zemřel a o nějž Šimon Ornest v nemoci pečoval.

Snímek Postiženi muzikou (2020). Režie: Radovan Síbrt.
Snímek Postiženi muzikou (2020). Režie: Radovan Síbrt.

Členové orchestru Ladislav Angelovič, Jana Augustinová nebo Jiří Holzmann možná žijí „život rockových hvězd“, jak praví anotace, ve filmu ale především řeší vztahy, hledání partnerů i rozchody s nimi a diskutují i o podobě a smyslu svého veřejného vystupování. Hlavním hrdinou a nositelem příběhu filmu je pak Petr Tomek, zpěvák a muzikant, který se při sebemenším vyvedení z psychické rovnováhy propadá do těžko kontrolovatelných stavů, přičemž je ale i na něm, zda takovou situaci připustí.

 Jeho cesta od peskované černé ovce souboru (přičemž je jasné, že věc má pevně v rukou jak Šimon Ornest, tak režisér filmu) k jasně zářící hvězdě koncertu je ohromující. Ukazuje výsledky trpělivého a zároveň nekompromisního Ornestova kapelnictví a téměř zázračnou sílu muziky.

POSTIŽENI MUZIKOU

Režie: Radovan Síbrt

Uvádí HBO a HBO GO

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...